Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τι συμβαίνει στην Ιρλανδία

Άρθρο της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» της 14ης Δεκεμβρίου 2009.
Τι συμβαίνει στην Ιρλανδία μετά την επιβολή των νέων οικονομικών περικοπών, από τις οποίες δεν εξαιρούνται ούτε τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι φροντιστές τους.
Η Εργατική αντιπολίτευση στο Δουβλίνο επικρίνει την κυβέρνηση πως στόχευσε τους φτωχούς «με σκόπιμο και υπολογισμένο τρόπο», έγραψαν οι «Irish Times». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ποιοί κυρίως πλήττονται από τις περικοπές.

Τα επιδόματα παιδιού από τον Ιανουάριο θα είναι μηνιαίως μειωμένα κατά 16 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα λαμβάνουν 225,80 ευρώ την εβδομάδα αντί 234,10 που ισχύει σήμερα. Τα βοηθήματα σε χήρες θα μειωθούν στα 196 ευρώ από 204,30. Όσοι ζουν με επιδόματα προνοίας και είναι κάτω των 66 ετών θα υποστούν μειώσεις 3,5% - 4,2%.

Για τους άνεργους το εβδομαδιαίο επίδομα θα μειωθεί κατά 8,30 ευρώ, στα 196, και θα μειώνεται στα 150, αν ο άνεργος αρνηθεί δουλειά.

Άτομα 20-21 ετών χωρίς παιδιά που αναζητούν εργασία θα λαμβάνουν ένα μειωμένο επίδομα 100 ευρώ την εβδομάδα. ενώ οι καινούργιοι αιτούντες εργασία, 22-24 ετών, θα λαμβάνουν 150 ευρώ. Σύμφωνα με την εθνική οργάνωση στέγασης Threshold «με τις περικοπές σε αυτήν την ομάδα η κυβέρνηση ουσιαστικά ζητά από τους νέους να γυρίσουν στο πατρικό τους. Αυτό για τους περισσότερους δεν είναι ρεαλιστικό και θα θέσει πολλούς σε πραγματικό κίνδυνο να μείνουν άστεγοι».

Από την ψαλίδα δεν εξαιρέθηκαν ούτε τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι φροντιστές τους, όπου υπολογίζονται μειώσεις έως και 3,9%. Ένωση ατόμων που φροντίζουν ηλικιωμένους συγγενείς εξέδωσε ανακοίνωση πως πολλοί θα αναγκαστούν να εργαστούν, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να μεταφερθούν σε κρατικούς οίκους ευγηρίας. Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή ασθενών στην αγορά φαρμάκων, ενώ αφήνει εν πολλοίς εκτός περικοπών τους συνταξιούχους.

Πριν από την ανακοίνωση του ιρλανδικού προϋπολογισμού και το Δουβλίνο, όπως και η Ελλάδα, είχε υποστεί υποβάθμιση από τον οίκο Fitch. Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως η ανάγκη δανεισμού θα πέσει κάτω από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 σε σύγκριση με τα 35 δισεκατομμύρια που ζητήθηκαν φέτος. Παίκτες της αγοράς, όπως ο Τζον Ντέιβις της WestLB, δηλώνουν πως «τίποτε από αυτά δεν είναι αρκετό». Μάλλον έχει δίκιο η ελληνίδα υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, όταν δηλώνει ως προς τα καθ΄ ημάς ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμά της και πως «αν τους δώσουμε το ένα χέρι, θα μάς κόψουν και το άλλο»...


Επιστροφή στο παρελθόν

Προϋπολογισμό που «κόβει μέχρι το κόκαλο» χαρακτήρισαν τον ιρλανδικό οι «Τάιμς τής Νέας Υόρκης». Ο Ντέρμοτ Ο Λίρι, οικονομολόγος τής Goodbody Stockbrokers, δείχνει ο μόνος ευχαριστημένος, κάνοντας λόγο για μεγάλη στιγμή της Ιρλανδίας και για αποκατάσταση σταθερότητας στα δημόσια οικονομικά.

Όμως χιλιάδες Ιρλανδοί διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο την ημέρα ανακοίνωσης του προϋπολογισμού, ενώ με απεργίες απειλούν πολλές ενώσεις, ακόμη και οι αστυνομικοί. Εστιατόρια πωλούν μισοτιμής τα ποτά. Βιβλιοπωλεία προσφέρουν τέσσερα βιβλία στην τιμή των τριών. «Κατά κάποιο τρόπο η Ιρλανδία ρίχτηκε πίσω στο παρελθόν. Πριν από τον Κέλτικο Τίγρη, πριν ο πληθυσμός να αρχίσει να ξοδεύει, πιστεύοντας πως όλα είναι δυνατά, αν έχεις πιστωτική κάρτα». Μοναδικό φωτεινό σημείο τού προϋπολογισμού, η μείωση φόρου στην μπίρα και τα αλκοολούχα ποτά. Για να προσελκυστούν αγοραστές πιθανότατα ή και για να βοηθήσουν τους Ιρλανδούς να ξεχνούν το σήμερα...

Ρ.Α.


Πηγή: Εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου