Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Πώς η όραση του τυφλοπόντικα μπορεί να φανεί χρήσιμη στον άνθρωπο


Ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Aberdeen, στη Σκοτία, που μελέτησε ιβηρικούς και ευρωπαϊκούς τυφλοπόντικες δείχνει ότι την όρασή τους θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα κάποιες ανθρώπινες οφθαλμοπάθειες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και οι τυφλοπόντικες μπορεί να είναι εξαιρετικά «μύωπες» ή τα μάτια τους να καλύπτονται από δέρμα, η όρασή τους ήταν καλύτερη από το προσδοκώμενο, καθώς φαίνεται ότι μπορούν να διακρίνουν το φως ακόμη και με τελείως κλειστά μάτια.

Επιπλέον, προσθέτουν οι επιστήμονες, η όραση του τυφλοπόντικα διαδραματίζει καίριας σημασίας ρόλο στη ρύθμιση του βιολογικού του «ρολογιού» και τον βοηθάει να ζευγαρώσει κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

«Καθώς οι τυφλοπόντικες ζουν στο σκοτάδι και στην περίπτωση του ιβηρικού τυφλοπόντικα τα μάτια τους καλύπτονται από δέρμα, μέχρι σήμερα υποθέταμε ότι είναι τυφλοί», αναφέρει ο Dr Martin Collinson, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen.

Οι επιστήμονες, που πίστευαν ότι τα ζώα που ζουν στο σκοτάδι χάνουν σταδιακά την όρασή τους ακολουθώντας τους νόμους της εξέλιξης, μελετώντας τα μάτια των τυφλοπόντικων διαπίστωσαν ότι είχαν πλήρως ανεπτυγμένους αμφιβληστροειδείς, που περιλάμβαναν όλους τους απαραίτητους κυτταρικούς τύπους για τον εντοπισμό του φωτός και όλες τις σωστές συνδέσεις με τον εγκέφαλο των ζώων.

«Στην περίπτωση του ιβηρικού τυφλοπόντικα βρήκαμε ότι, παρά το γεγονός ότι τα μάτια τους είναι τελείως κλειστά, μπορούν να διακρίνουν το έντονο φως και να τρέξουν μακριά από αυτό», επισημαίνουν οι ερευνητές. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι ακόμη και ένας μερικώς σχηματισμένος οφθαλμός μπορεί να είναι πολύ σημαντικός για την οικολογία και την επιβίωση ενός ζώου.

Στο ζωικό βασίλειο υπάρχουν ενδεχομένως χιλιάδες είδη που δεν έχουν μελετηθεί και θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια για την κατανόηση της ανθρώπινης παθολογίας, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

«Για παράδειγμα, οι αμφιβληστροειδείς μας περιλαμβάνουν έναν τύπο βλαστοκυττάρων που θα μπορούσε να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επιδιόρθωσή τους μετά από μια νόσο ή έναν τραυματισμό. Αν και τα βλαστοκύτταρα αυτά είναι ουσιαστικά ανενεργά στον άνθρωπο, στον τυφλοπόντικα είναι ενεργά και όταν χρειάζεται αναλαμβάνουν δράση. Εάν βρούμε πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, θα είχαμε το "κλειδί" για την επιδιόρθωση του ανθρώπινου αμφιβληστροειδή», αναφέρει ο Dr Collinson.


Πηγή Πληροφοριών: www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου