Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Μικροτσίπ δίνει ελπίδες σε τυφλούς

Χάρη σε ένα μικροτσίπ, που Γερμανοί ιατροί τοποθέτησαν στον αμφιβληστροειδή του, ένας τυφλός Φιλανδός μπόρεσε να δει τόσο καλά, ώστε να μπορεί και να προσανατολίζεται στο χώρο αλλά και να διαβάζει.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Der Spiegel, το Σάββατο (19/12), το μικροτσίπ επιτρέπει τη μίμηση των σημάτων, που στέλνει το υγιές μάτι στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος.
Έτσι, ο 45χρονος ασθενής, μετά την 4ωρη επέμβαση τοποθέτησης του μικροτσίπ, μπόρεσε όχι μόνο να προσανατολιστεί μόνος του στο χώρο, αλλά και να διαβάζει.

Το μικροτσίπ, κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία, Retina Implant και τοποθετήθηκε στον ασθενή από μέλη της ιατρικής ομάδας του πανεπιστημίου του Τubingen.

Η συσκευή, μήκους μόλις 3 χιλιοστών, αφαιρέθηκε λίγε εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με τις προσταγές των κανονισμών του πανεπιστημίου περί ιατρικής ηθικής.

«Ο Μίκα (ο ασθενής, του οποίου μόνο το μικρό όνομα δόθηκε στη δημοσιότητα) έδειξε ότι με λίγη βοήθεια μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους αρκετή όραση ώστε να μην θεωρούνται πλέον τυφλοί», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, Eberhart Zrener, ο οποίος τόνισε πως το 2010 προτίθεται να επαναλάβει την ίδια επέμβαση σε άλλους 25 ασθενείς.
Πηγή Πληροφοριών: www.cosmo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου