Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Εισέπραξε ειρωνεία

Οταν η 26χρονη δικηγόρος με απώλεια όρασης, Πωλίνα Παπανικολάου, κατήγγειλε την εναντίον της ρατσιστική συμπεριφορά ανώτερου δικαστικού υπαλλήλου, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η υπόθεσή της θα έφτανε πολύ μακριά.
Στα τέλη του 2008, η δικηγόρος ζήτησε βοήθεια από τον δικαστικό για να ενημερωθεί για το πινάκιο των δικών. Αντ αυτής εισέπραξε ειρωνεία και χλευασμό.


Υστερα από την αρχική της προσφυγή, η νεαρή αρνήθηκε την πάγια, σε περιπτώσεις όπως η δική της, «προσφορά», να λυθεί το όλο ζήτημα διά της υποβολής μίας απλής συγγνώμης από πλευράς του υπαλλήλου. Οχι από εκδικητικότητα, όπως η ίδια είχε δηλώσει εξηγώντας την άρνησή της στις αρχές του 2009, αλλά στο όνομα των δικαιωμάτων όλων των νέων επιστημόνων με αναπηρία που βιώνουν ρατσιστικές εις βάρος τους συμπεριφορές.

Ακολούθως, η δικηγόρος κατόρθωσε με την πειθώ της να στρατεύσει στο πλευρό της τους Δικηγορικούς Συλλόγους, κυρίως του αθηναϊκού, που αναγνώρισαν στην περίπτωσή της μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα ρατσιστικών συμπεριφορών στην όλη διαδικασία απονομής Δικαίου στη χώρα μας. Σύντομα, με αφορμή την υπόθεσή της, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ και την Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου κατέθεσαν πλήρες σχέδιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ απ τους δικαστικούς φορείς και θεσμούς.

Παρά το κλίμα συστράτευσης δικηγορικών συλλόγων και αναπηρικών φορέων, η απόφαση του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου δεν δικαίωσε τον αγώνα της νεαρής δικηγόρου. Δεν ήταν απλώς απαλλακτική για τον υπάλληλο, αλλά και μ ένα σκεπτικό άκρως προσβλητικό για την καταγγέλλουσα, μια και, ούτε λίγο ούτε πολύ, αμφισβητούσε αυτή καθεαυτή την αναπηρία της! Ούτε τότε όμως, το περασμένο καλοκαίρι, η Πωλίνα το έβαλε κάτω. Πεισμωμένη ακόμα περισότερο από τη ...διεύρυνση της εναντίον της προσβολής και επικαλούμενη το απαράδεκτο της, απαλλακτικής του υπαλλήλου, επιχειρηματολογίας αξίωσε υπουργική παρέμβαση και δικαιώθηκε. Ο τότε υπουργός άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης, γεγονός σπανιότατο για αποφάσεις πειθαρχικού χαρακτήρα που αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους.

Και πάλι όμως, η οριστική δικαίωση για τη μαχητικότατη νεαρή δικηγόρο παραμένει ζητούμενη. Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, η υπουργική έφεση απερρίφθη προ μερικών ημερών απ το πειθαρχικό του ΣτΕ με το συγκρουσιακό 3-2, στερώντας απ την Π.Π. τη δυνατότητα να δημιουργήσει υπέρ των αναπήρων επιστημόνων ένα νομικό προηγούμενο, όπως επί έναν χρόνο ολόκληρο προσπαθούσε.

ΑΝΤ. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ
Πηγή Πληροφοριών: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου