Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Η 3η Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα για τα άτομα με αναπηρίες

Η 3η Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα για τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι ημέρα γιορτής , αλλά ημέρα υπενθύμισης για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία .

Τον Ιούλιο του 1996, με την ψήφιση του Ν.2430/96 καθιερώθηκε η 3η Δεκεμβρίου ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.


Είναι ημέρα ενδυνάμωσης των διεκδικήσεων των ΑμεΑ για την επιβαλλόμενη αλλαγή της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι τους, ώστε τα άτομα με αναπηρία να πετύχουν την αποδοχής που δικαιούνται ως ισότιμοι πολίτες που έχουν τα ίδια κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα με τους συνανθρώπους τους.

Η χώρα μας έχει κάνει βήματα αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος .

Οι τομείς που χρειάζονται βελτίωση είναι η παιδεία, εργασία, υγεία, προσβασιμότητα, πολιτισμός , ψυχαγωγία , τουρισμός , μέσα μαζικής μεταφοράς κτλπ. Το κράτος πρέπει να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες δομές για την άσκηση πολιτικών στήριξης των ΑμεΑ , και να επιβάλει την εφαρμογή τους .

Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα αφιλόξενο και απροσπέλαστο περιβάλλον που συνθέτουν τα κυρίαρχα στα πεζοδρόμια των πόλεων παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων στους πεζόδρομους , είναι δημιούργημα της δικής μας, του εκάστοτε δήμου και του καθενός από εμάς, αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Μπορούμε όλα αυτά να τα αλλάξουμε , αν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε τα άτομα με αναπηρία , με το σκεπτικό ότι όλοι μπορούμε να βρεθούμε στη θέση τους , από κάποιο ατύχημα ή σοβαρό πρόβλημα υγείας . Τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται η συμπεριφορά μας να είναι ανθρώπινοι και πολιτισμένη .

Είμαστε μία Ευρωπαϊκή χώρα , με συνθήκες τριτοκοσμικές ορισμένες φορές , για τους ανθρώπους με αναπηρία .

Χρειάζεται αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες με αναπηρία, καθώς και η αποτροπή κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού τους .

Οι υπηρεσίες που παρέχονται θα έπρεπε να επέτρεπαν στα άτομα με κινητικά προβλήματα ή έλλειψη όρασης, την άνετη πρόσβαση στους χώρους, που επιθυμούν. Ως κυριότερα αίτια θεωρούνται η έλλειψη υποδομών, η νοοτροπία του Έλληνα, η έλλειψη ενημέρωσης, η πλημμελής αστυνόμευση και η ανυπαρξία νέων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Το Σύνταγμα αναφέρεται, σε ιδιαίτερο άρθρο, στα άτομα με αναπηρία, έχουν ψηφισθεί νόμοι και έχουν εκδοθεί προεδρικά διατάγματα, που αναφέρονται στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία . Το σημαντικότερο, όμως, ζήτημα είναι η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, την οποία πρέπει να σεβόμαστε και να τηρούμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η πολιτεία για να πετύχει το στόχο της 3ης Δεκεμβρίου που δεν είναι άλλος από την βελτίωση τις καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία .


Ευχαριστώ,

Μαράκης Μανώλης
Ενεργός πολίτης
Πολιτευτής Ηρακλείου Νέας Δημοκρατίας
Πηγή Πληροφοριών: www.2810.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου