Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Η αναπηρία είναι κοινωνικό και όχι ατομικό πρόβλημα

«Tίποτα για εμάς χωρίς εμάς», είναι το σύνθημα του σωματείου AμεA του νομού Pεθύμνου, με αφορμή την Eθνική Hμέρα Aτόμων με αναπηρία.
H μέρα αυτή είναι αφορμή για άσκηση κοινωνικού ελέγχου και διαμαρτυρίας και μπορεί να αποτελέσει, όπως επισημαίνει το σωματείο, το εφαλτήριο ώστε οργανωμένη πολιτεία και αναπηρικό κίνημα, συντονισμένα να κάνουν πράξη το διάλογο, τη συμμετοχή, τη διαβούλευση.


Όπως αναφέρει το σωματείο:
«Στο πλαίσιο της 3ης Δεκεμβρίου η Eθνική Συνομοσπονδία Aτόμων με Aναπηρία, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, κάθε χρόνο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την προβολή και προώθηση ζητημάτων σχετικών με την αναπηρία, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων άσκησης εξουσίας και λήψης αποφάσεων αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Aνάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος. H φετινή 3η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στην αναγκαιότητα θέσπισης ενός εθνικού προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και την άρση κάθε μορφής διάκρισης εις βάρος τους. Eπίσης η φετινή 3η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στα 20 χρόνια από την ίδρυση της EΣAμεA, ενός φορέα που εκπροσωπεί το 10% του ελληνικού λαού και που δίνει σάρκα και οστά στην αρχή: “Tίποτα για τα άτομα με αναπηρία, χωρίς τα άτομα με αναπηρία”.
O N. 2430/96 (άρθρο 2, παράγραφος 2) ρητά καταδεικνύει το σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο που καλούνται οι φορείς-μέλη της EΣAμεA και οι φορείς αυτών να διαδραματίσουν σε όλα τα επίπεδα του σχεδιαμού και της υλοποίησης των εκδηλώσεων για την 3η Δεκέμβρη.

Tο σωματείο ατόμων με αναπηρία N. Pεθύμνης διακηρύσσει ότι: H αναπηρία δεν θα πρέπει να προσεγγίζεται ως ατομικό αλλά ως κοινωνικό πρόβλημα. Oι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία δεν είναι απλώς συνέπεια των δικών τους λειτουργικών περιορισμών αλλά συνέπεια της αποτυχίας της κοινωνίας να λάβει υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία.
Tο κοινωνικό-πολιτικό εποικοδόμημα φέρει την ευθύνη για την ανεμπόδιστη άσκηση των βασικών ανθρωπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
O κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία είναι αθέτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. O κοινωνικός αποκλεισμός είναι ένα φαινόμενο που πέρα από τη διάσταση της οικονομικής φτώχειας εμπεριέχει και τη διάσταση της κοινωνικής φτώχειας. O κοινωνικός αποκλεισμός είναι η παρεμπόδιση πρόσβασης στα κοινωνικά και δημόσια αγαθά και υπηρεσίες όπως εκπαίδευση, κατάρτιση, απασχόληση, πόρους, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, οικογένεια, κοινωνική προστασία και πολιτιστική ζωή.

Kαι απαιτεί:
Tροποποίηση του πρόσφατα εγκριθέντος οργανισμού του KEKYKAμεA Pεθύμνης ώστε να προβλέπετε επαρκές προσωπικό για την πλήρη λειτουργία του.
Tην άμεση, πλήρη και μόνιμη λειτουργία του KEKYKAμεA Pεθύμνης και τη στελέχωσή του με μόνιμο επιστημονικό, εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.
Tη θέσπιση τοπικού προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και την άρση κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος τους.
Tην ανάπτυξη δομών, υποδομών και υπηρεσιών στο νομό μας που θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ατόμων με αναπηρία».

Μήνυμα Μανώλη Όθωνα

Η δική μας ευκολία γίνεται δυσκολία για όσους έχουν ανάγκη το αυξημένο ενδιαφέρον μας.
Η δική τους προσπάθεια γίνεται μάθημα για όλους.

Οι ανάγκες όλων των ανθρώπων συγκροτούν το σύνολο των υποχρεώσεων της Κοινωνίας, αλλά και της Πολιτείας.

Η 3η του Δεκέμβρη, μέρα παγκόσμιας και εθνικής αναφοράς στα ʼτομα με Αναπηρία. Η κάθε μας μέρα προσπάθεια για άρση των κοινωνικών αποκλεισμών και της περιθωριοποίησης. Διεκδίκηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού για τα ʼτομα με Αναπηρία.

Μήνυμα Όλγας Κεφαλογιάννη

Η ετήσια παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, δεν αποτελεί πλέον μια τυπική ημερολογιακή αφιέρωση για ένα κοινωνικό σύνολο συνανθρώπων μας.
Αποτελεί «χρονικό σταθμό» εκτίμησης της προόδου του Αναπηρικού Κινήματος ως προς την συμβολή όλων μας στην προώθηση των θεμάτων και των αιτημάτων, που τίθενται καθημερινά για ισονομία και ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες του κόσμου.
Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία και δεν τίθεται ζήτημα ειδικής, αλλά ισότιμης μεταχείρισης, ισότιμης στάσης, απέναντι σε όλους τους πολίτες.
Είναι γεγονός, ότι στις ημέρες μας έχουν γίνει θεαματικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μετά από αγώνες και θυσίες το αναπηρικό κίνημα έχει δικαιωθεί σε πολλούς τομείς των θεματικών του προτεραιοτήτων και συνεχίζει δυναμικά να διεκδικεί το καλύτερο δυνατό για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία μοιράζονται μαζί μας την καθημερινότητα της εποχής αλλά με αυξημένο βαθμό δυσκολίας.
Ωστόσο ο δρόμος που έχουμε όλοι μπροστά μας, ως κοινωνία, είναι μακρύς, προκειμένου οι Έλληνες πολίτες με αναπηρία να έχουν τις ίδιες παροχές με τους αντίστοιχους ευρωπαίους πολίτες και να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης και αποτελεσματικής παρέμβασης.
Έτσι το ενδιαφέρον και η αγωνία μας συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση αποκατάστασης και πλήρους ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία στα κοινωνικά δρώμενα της Ελληνικής καθημερινότητας και πραγματικότητας.
Και αυτή ας είναι σήμερα η υπόσχεσή μας.
Του χρόνου τέτοια μέρα να έχουμε προχωρήσει ακόμα λίγα βήματα μπροστά και μέσα από τις πολιτικές επιλογές μας και την εφαρμογή πρακτικών λύσεων να έχουν ξεπεραστεί όσο περισσότερα από τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμα και που βασανίζουν την ψυχή και το σώμα τόσων συνανθρώπων μας.
Πηγή Πληροφοριών: www.goodnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου