Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Νέος φακός προσφέρει όραση.....αετού

Προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς, είτε έχει καταρράκτη είτε μυωπία είτε πρεσβυωπία είτε αστιγματισμό

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενας νέος επαναστατικός τύπος φακού υπόσχεται τέλεια όραση σε οποιονδήποτε τον φορά, όποιο και αν είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ο φακός LΑL (light-adjustable lens, φακός ρυθμιζόμενος με δέσμη φωτός) είναι κατασκευασμένος από ένα μοναδικό υλικό το οποίο τού χαρίζει τη δυνατότητα να αλλάζει σχήμα όταν πέφτει επάνω του λέιζερ συγκεκριμένης ισχύος. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία, να προσαρμόζεται δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, είτε για παράδειγμα έχει καταρράκτη είτε μυωπία είτε αστιγματισμό. Ως σήμερα 1.000 ασθενείς έχουν δεχθεί τους νέους φακούς σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι πρώτες επεμβάσεις φακών LΑL ξεκίνησαν στη Βρετανία το τελευταίο διάστημα από τον οφθαλμοχειρουργό δρα Μπόμπι Κιουρεσί στο ιδιωτικό νοσοκομείο London Εye Ηospital.

«Μπορούμε ουσιαστικώς να υποσχεθούμε σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη ότι θα αποκτήσουν τέλεια όραση, κάτι το οποίο ως σήμερα ήταν αδύνατον» ανέφερε ο δρ Κιουρεσί. Σύμφωνα με τον ειδικό, κάθε οφθαλμός έχει τις δικές του μικρές ατέλειες οι οποίες περιορίζουν την όραση. Με τον φακό LΑL μπορούν να διορθωθούν αυτά τα ανεπαίσθητα προβλήματα επιτρέποντας στο άτομο να αποκτήσει την... όραση του αετού.

Η εμφύτευση του συγκεκριμένου φακού μπορεί, όπως σημειώνει ο δρ Κιουρεσί, να χαρίσει τέλεια όραση σε άτομα με καταρράκτη αλλά και με πρεσβυωπία.

Η επέμβαση, η οποία κοστίζει περί τις 3.500 ευρώ, διαρκεί μόλις 10-15 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία. Οι ειδικοί διενεργούν μια μικροσκοπική τομή μήκους 2 χιλιοστομέτρων στο μάτι του ασθενούς μέσω της οποίας τεμαχίζεται με υπερήχους υψηλής συχνότητας ο φυσικός θολός φακός του ματιού, ο οποίος μετά αφαιρείται μέσω ενός μικροσκοπικού σωλήνα. Στη συνέχεια εισάγεται μέσω της ίδιας τομής ο φακός LΑL, o οποίος είναι τυλιγμένος. Μόλις εισέλθει στον οφθαλμό ο φακός ξετυλίγεται και παίρνει τη θέση του.

Τ ο επόμενο βήμα είναι η προσαρμογή του φακού 10-15 ημέρες μετά την τοποθέτηση. Ο ειδικός ρίχνει με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου υπολογιστή ακτίνες υπεριώδους φωτός στον φακό για περίπου 90 δευτερόλεπτα αλλάζοντας το σχήμα του. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μερικές ημέρες αργότερα, ώσπου ο φακός LΑL να «κλειδωθεί» στη θέση του.

Ο δρ Κιουρεσί αναφέρει ότι η διαδικασία δεν συνδέεται με περισσότερους κινδύνους από μια παραδοσιακή επέμβαση καταρράκτη. Απλώς οι ασθενείς χρειάζεται να φορούν ειδικά γυαλιά ώσπου ο φακός να «κλειδωθεί» στη σωστή θέση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φακοί «συντροφεύουν» τον ασθενή για ολόκληρη τη ζωή του, καθώς δεν χρειάζεται να αλλαχθούν ποτέ.

Πηγή Πληροφοριών: www.tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου