Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Μήνυμα του γεν. γραμματέα του Ο.Η.Ε. για την 3η Δεκεμβρίου

Διεθνής Ημέρα για τα ʼτομα με Αναπηρία - Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

"Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας για τα ʼτομα με Αναπηρία είναι "η ενσωμάτωση της αναπηρίας στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας". Ενώ ετοιμαζόμαστε για τη σύνοδο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνουν τους πάντες και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής όλων των συνανθρώπων μας".Αυτό αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Αναπηρία ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Σημειώνει επίσης, τα εξής: "Είμαστε όλοι ευάλωτοι στην αναπηρία, προσωρινή ή μόνιμη, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε. Στις περισσότερες χώρες τουλάχιστον ένα στα δέκα άτομα είναι ανάπηρο εξαιτίας φυσικών, διανοητικών ή αισθητηριακών διαταραχών. Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού πλήττεται άμεσα από την αναπηρία, είτε είναι άτομα που φροντίζουν τους αναπήρους είτε μέλη των οικογενειών των αναπήρων. Τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται πολλές φορές σε μειονεκτική θέση. Είναι συχνά μεταξύ των φτωχότερων και πιο αποκλεισμένων μελών της κοινωνίας. Δείχνουν όμως συνήθως τεράστια προσαρμοστικότητα, ενώ καταφέρνουν να φτάνουν στην κορυφή σε όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η εμπειρία δείχνει ότι όταν στα άτομα με αναπηρία δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν και να οδηγούν τη διαδικασία της ανάπτυξης, ανοίγονται νέοι ορίζοντες στο σύνολο της κοινωνίας. Η συμμετοχή τους δημιουργεί ευκαιρίες για όλους, ανάπηρους και μη. Το μήνυμα για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας είν
αι σαφές: το να θέτουμε τα άτομα με αναπηρία και τις κοινότητές τους στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος προώθησης της αναπτυξιακής ατζέντας. Τα Ηνωμένα Έθνη υπερασπίζονται τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη για όλους, ως τα βασικά θεμέλια για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που τέθηκε σε ισχύ το 2008, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την προώθηση αυτού του σκοπού. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την καθολική υλοποίησή της. Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα, ας υποσχεθούμε να γκρεμίζουμε τα εμπόδια που εμποδίζουν την πρόσβαση και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινή ζωή. Ας ενισχύσουμε τα άτομα με αναπηρία γνωρίζοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητα για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και την ανάπτυξη για όλους."

Πηγή Πληροφοριών: www.google.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου