Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ψευδής ... εικόνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ενα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μια μορφή αναπηρίας στη χώρα μας.
Ωστόσο, εάν θελήσουμε με μια και μόνο λέξη να χαρακτηρίσουμε τη «μέση εικόνα» του ανθρώπου με αναπηρία όπως προβάλλεται από την τηλεόραση, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη: «ψευδής»!

Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από χίλια άτομα η εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ κινείται σε δύο αντιδιαμετρικά αντίθετα άκρα, τα οποία αναπαράγουν χρόνια ριζωμένες κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα.

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ, ΘΕΤΙΚΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗ Η ΙΔΙΑ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Αλλοτε είναι επιρρεπή στην παραγωγή αρνητικής εικόνας για τα άτομα με αναπηρία –η αναπηρία είναι δυστυχία, ισοδυναμεί με ανικανότητα– και άλλοτε προωθούν την ιδέα μιας θετικής υπερβολής «του ήρωα της ζωής, του νικητή της ζωής, του ατόμου με ειδικές ικανότητες ή δεξιότητες, του πρωταθλητή της θέλησης, του Ολυμπιονίκη της ζωής».
Και αυτοί οι «θετικοί χαρακτηρισμοί» όμως θεωρούνται από τα άτομα με αναπηρίες άκρως αρνητικοί διότι παραπέμπουν ευθέως στην αναπηρία, διότι η κώφωση, η νοητική καθυστέρηση, η παραπληγία δεν είναι… ειδικές ικανότητες, ενώ η αλόγιστη χρήση φράσεων όπως «με τα μάτια της ψυχής (αφορά πολίτες με προβλήματα όρασης), κραυγή σιωπής (αφορά πολίτες με προβλήματα ακοής) δημιουργούν ένα κλίμα επιτεύγματος, αλλά για αυτούς είναι μια απλή καταγραφή της καθημερινότητάς τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η δημιουργία μιας θετικής «υπερβολής» λειτουργεί τελικά υπονομευτικά στην ανάπτυξη μιας διευρυμένης κοινωνικής αντίληψης όπου τα άτομα με αναπηρία αποζητούν τον οίκτο και τη φιλανθρωπία μας.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η «θετική υπερβολή» και η «αρνητική απεικόνιση» έλκουν περίπου το ίδιο τα ΜΜΕ και λειτουργούν συμπληρωματικά στη στερεοτυπική αντίληψη στην παρουσίαση θεμάτων αναπηρίας.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τα άτομα με αναπηρίες παραπονιούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την παντελή έλλειψη εκπομπών που τους αφορούν και θα μπορέσουν να τους ενημερώσουν ουσιαστικά και πρακτικά για όλα τα θέματα της καθημερινότητάς τους αλλά και της επικαιρότητας.
Εννιά στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα (ποσοστό 88%) θεωρούν ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένης ενημέρωσης για θέματα αναπηρίας από την τηλεόραση καθώς δεν υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές –ούτε καν εβδομαδιαίες– για θέματα ατόμων με αναπηρία.
Ενα 44% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα τονίζει ότι ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως εργαλείο για την αποφυγή διακρίσεων εις βάρος των Ατόμων με Αναπηρία δεν τους πείθει για τη λειτουργικότητά του καθώς οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να βλέπουν τους ανθρώπους με αναπηρία ως αντικείμενο φιλανθρωπίας και όχι ως πολίτες με δικαιώματα.
Ενα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων στην έρευνα, το ( 64%), έχει την άποψη ότι τα ΜΜΕ συνειδητά δεν προβάλλουν τα άτομα με αναπηρίες και σ’ αυτήν τη βάση εκτιμούν ως χρήσιμη την πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρία στα ΜΜΕ, ώστε να αρθεί έμπρακτα ο παραπάνω αποκλεισμός.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 28% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η όποια προβολή θεμάτων αναπηρίας από τα ΜΜΕ προϋποθέτει την άσκηση πίεσης από κάποιον αναπηρικό φορέα.
Σε συνάφεια με τα παραπάνω ένα ποσοστό 80% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα ζητά τρόπους ρύθμισης μιας μόνιμης συνεργασίας των ΜΜΕ και των αναπηρικών οργανώσεων.
Παράλληλα το σύνολο των ερωτηθέντων –ποσοστό 100%– θεωρεί ότι τα ΜΜΕ πρέπει απαραιτήτως να ζητούν την άποψη των οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία όταν παρουσιάζουν θέματα αναπηρίας ώστε να αποφεύγεται η παραπληροφόρηση…

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Τι μας υποδεικνύει η έρευνα; Οτι πρέπει να γίνουν πιο πρακτικοί οι άνθρωποι των ΜΜΕ και να επιδείξουν συγκεκριμένη βούληση.
Η αναβάθμιση της σχέσης των ΜΜΕ με τους ανθρώπους με αναπηρία, εκτός του ότι είναι δικαίωμά τους, είναι άκρως συμφέρουσα, διότι αποτελεί ένα διευρυμένο κοινό που μέχρι σήμερα είναι άκρως επιφυλακτικό απέναντί τους.
Η νεότευκτη ψηφιακή τηλεόραση είναι η πρόκληση και η ευκαιρία καθώς οι υπηρεσίες πρόσβασης που διαθέτει σε τεχνολογικό επίπεδο μπορεί να συμβάλουν πολλαπλά στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία χρηστών με αναπηρία.
Περίπου 120.000 αποκωδικοποιητές τεσσάρων διαφορετικών τύπων ανοίγουν τον δρόμο της χρήσης τηλεοπτικού προϊόντος για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού έως σήμερα αποκλεισμένο.
Η ψηφιακή τηλεόραση θα καλύψει τις ιδιαιτερότητες της κάθε αναπηρίας, καθώς η αναπηρία δεν είναι ενιαία κατάσταση.
Είναι στο χέρι της τηλεόρασης να κερδίσει το στοίχημα της δίκαιης ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για όλους τους πολίτες και να βάλει στην άκρη τους μύθους.


Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ


Πηγή Πληροφοριών: www.adesmeytos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου