Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Άρθρο της δρ. Λυδίας Ιωαννίδου-Μουζάκα

3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία»

Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα

ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών,

Γυναικολόγος – Ειδ. Μαστολόγος

Πολιτευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία θα ήθελα να αναφερθώ στα άτομα αυτά.

Από τη θητεία μου στο Δήμο Αθηναίων κατά την περίοδο 2003-2006 ως Υπεύθυνη των ΑμεΑ διαπίστωσα ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά είναι κυρίως το θέμα της ανεργίας και απασχόλησης με συνέπεια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ως ισότιμοι πολίτες τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) έχουν κάθε δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, στην αξιοπρέπεια αλλά και στην πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες επιλογών, την ίδια αντιμετώπιση αλλά και τον έλεγχο της καθημερινής τους ζωής ως ανεξάρτητοι πολίτες, όπως και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες. Οι υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης πρέπει να προσαρμοστούν περισσότερο στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων αυτών. Η αναπηρία είναι θέμα που άπτεται των δικαιωμάτων του ανθρώπου και όχι της διακριτικής μεταχείρισης.

Ας μην ξεχνάμε ότι διάφοροι παράγοντες όπως η προκατάληψη, ο κοινωνικός ρατσισμός, η μοναξιά, η ανεργία είναι αυτοί που λειτουργούν ανασταλτικά στην ομαλή ένταξη του ατόμου στην κοινωνία. Απαιτείται σεβασμός, κατανόηση, συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα άτομα αυτά ούτως ώστε να μην νοιώθουν ότι ζουν στο περιθώριο και κυρίως να μην στερούνται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Κανείς δεν έχει εξασφαλίσει πιστοποιητικό αρτιμέλειας ως το τέλος της ζωής του και για το λόγο αυτό θα πρέπει να στεκόμαστε απέναντί στα ʼτομα με Αναπηρία, με αίσθημα σεβασμού, κατανόησης και ευθύνης. ʼλλωστε το επίπεδο των λαών κρίνεται, από τη συμπεριφορά της πολιτείας και της κοινωνίας ευρύτερα στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Όλοι οι άνθρωποι, δικαιούνται έναν ανθρώπινο και φιλικό κόσμο, που θα αποδέχεται και θα καλύπτει τις ανάγκες όλων.
Πηγή Πληροφοριών: www.anparatiritis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου