Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Mε την αίσθηση της αφής ακούμε... καλύτερα!

Της Κιάρας Αθανασοπούλου

Η αίσθηση της αφής επηρεάζει την ακοή, σύμφωνα με καναδέζικη έρευνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αισθήσεις που νιώθουν οι άνθρωποι στην επιδερμίδα τους παίζουν ρόλο στο πώς ακούνε. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ακουστικές και οπτικές ενδείξεις δεν είναι οι μόνοι σημαντικοί παράγοντες για την ακοή των ανθρώπων.

Η έρευνα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, με επικεφαλής το γλωσσολόγο Μπράιαν Γκικ, επισήμανε πως πέρα από την όραση, δηλαδή το «διάβασμα» των χειλιών, ακόμα και οι αισθήσεις της αφής παίζουν το δικό τους ρόλο στη διαδικασία της ακοής.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι ακούνε ήχους κατά την ομιλία, που συνοδεύονται από ανεπαίσθητες πνοές αέρα.

Οι ερευνητές, λοιπόν, έστειλαν στους εθελοντές της μελέτης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μικρά ρεύματα αέρα και είχαν καλυμμένα τα μάτια τους, ώστε να απομονωθεί τελείως η αίσθηση της όρασης σε σχέση με την ακοή.


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πληροφορίες από την αίσθηση της αφής, δηλαδή από την ανεπαίσθητη πνοή του αέρα που συνοδεύει τους ήχους της ομιλίας, από κοινού με την ακοή και την όραση, για να ακούσουν μια ομιλία.

Η απαλή, μη αισθητή πνοή αέρα που συνοδεύει ορισμένες συλλαβές βοηθά τους ανθρώπους να ξεχωρίσουν ποιο σύμφωνο ακούνε, ή, αντίθετα, μπορεί να τους μπερδέψει.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας προσλαμβάνει και συνδυάζει πληροφορίες από τις πιο διαφορετικές αισθήσεις για να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα αυτού που ακούει.

Ο δρ. Γκικ χαρακτηρίζει τους ανθρώπους αντιληπτικές μηχανές μέσα από το σύνολο του σώματος.

Ήδη προηγούμενες έρευνες έχουν μελετήσει το συναφές φαινόμενο της συναισθησίας, κατά το οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τους ήχους και ακούνε το φως.
Πηγή Πληροφοριών: www.apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου