Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Το στοίχημα της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία

Ημερίδα στο δήμο Αργυρούπολης «Η ένταξη των ευπαθών ομάδων στην Τοπική Κοινωνία & ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».


Η υπόθεση της κοινωνικής ένταξης είναι το μείζον ζήτημα του πολιτισμού. Από την άλλη, οι τοπικές κοινωνίες είναι το μεγάλο στοίχημα. Όταν αυτά τα δύο βρίσκονται μαζί στο ίδιο τραπέζι με άξονα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τότε το συναίσθημα και η επιστήμη μπορούν να κάνουν το όραμα πράξη.


Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο πολιτιστικό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Αργυρούπολης με θέμα «Η ένταξη των ευπαθών ομάδων στην Τοπική Κοινωνία & ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Αργυρούπολης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή του Τοπικού Συμβουλίου Νέων και του Τοπικού Συλλόγου Υποστήριξης ΑμεΑ «Συμπράττω».

Η έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου της Αργυρούπολης κ. Δημήτρη Ευσταθιάδη και του Προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνη Μωϋσίδη. Ακολούθησε η προβολή μιας παραβολής, η οποία έδωσε το στίγμα της για να ξεκινήσουν οι εισηγήσεις των ομιλητών.

Στο πρώτο σκέλος της ημερίδας, ο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου κος. Παναγιώτης Κουρουμπλής, δικηγόρος και διδάκτορας κοινωνικών επιστημών, ιδιαίτερα γνωστός για τους κοινωνικούς του αγώνες και την προώθηση και επίλυση προβλημάτων πολλών κοινωνικών ομάδων πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ακολούθησε, η εισήγηση της κας. Δέσποινας Παπαδοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα την σχέση των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις ευπαθείς ομάδες.

Έπειτα, η κα. Όλγα Στασινοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και από τις πιο διακεκριμένες επιστημόνισσες στο αντικείμενό της, μίλησε για την ενδυνάμωση των πολιτών, ως συστατικό στοιχείο κοινωνικής πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κύκλος των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις του κ. Λάζαρου Τεντόμα, υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, συμβούλου για θέματα ειδικής εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και της κας. Ιουλίας Γεωργαλεδάκη, Ψυχολόγου.

Τον συντονισμό των εισηγήσεων έκανε η κα. Μαρία Πετράκη, Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) του Δήμου Αργυρούπολης, η οποία τόνισε ότι οι νέοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, και μέσα από τον θεσμό του ΤΟ.ΣΥ.Ν. να κινούνται συλλογικά σε μια κατεύθυνση καταπολέμησης πολιτικών που αναπαράγουν την ευπάθεια, δεν παράγουν πολιτισμό και δεν δίνουν οράματα και διεξόδους στην νεολαία μας. ΄Όπως επεσήμανε «οι νέοι θα είμαστε δίπλα σε ότι θετικό και γόνιμο αναδεικνύεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Το παρών για πρώτη φορά έδωσε και ο Τοπικός Σύλλογος Υποστήριξης ΑμεΑ «Συμπράττω», με εκπρόσωπό του την κα. Αθηνά Ταγκούλη. Η κα. Ταγκούλη είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Προστασίας παιδιών και εφήβων ΑμεΑ, ενώ διετέλεσε 23 χρόνια υπεύθυνη του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Κωφών Βαρήκοων του Δήμου Αργυρούπολης. Η κα. Ταγκούλη μίλησε για τους σκοπούς του Τοπικού Συλλόγου «Συμπράττω» και την παρουσία που θα έχει ο σύλλογος στο Δήμο Αργυρούπολης, ενώ παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να εγγραφούν ως μέλη του συλλόγου προκειμένου να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια.

Στο δεύτερο σκέλος της ημερίδας έλαβαν χώρα οι τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, τόσο πολιτών όσο και εκπροσώπων φορέων και δημοτικών συμβούλων.

Ιδιαίτερα σημαίνουσες τοποθετήσεις υπήρξαν αυτές του κ. Ευάγγελου Σκρίνη, Αντιδημάρχου Διοίκησης, Οικονομικών & Υγείας, του κ. Γιάννη Κοπίτα, Προέδρου των ΚΑΠΗ Δήμου Αργυρούπολης, του κ. Δημήτρη Μαντζουρίδη, Διευθυντή του 4ου Λυκείου του Δήμου Αργυρούπολης, της κας. Πωλίνας Παπανικολάου, Δικηγόρου, της κας. Γεωργίας Αδαμίδου Δημοτικής Συμβούλου Δήμου Ελληνικού, της κας. Σοφίας Τσίχλα, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, του κ. Νικόλα Κονταρίνη, Εκδότη της εφημερίδας «Βήμα του Σαρωνικού» και της κας. Μαρίας Γκουνίδου, Γραμματέως της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος. Μιχαλάκος Στέφανος, ο Αντινομάρχης Αθηνών κος. Χάρης Πασβαντίδης, ο Δήμαρχος Αλίμου κος. Θάνος Ορφανός, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αργυρούπολη, πρώτη πόλη» κος. Νάσος Σπυρόπουλος καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Αργυρούπολης, Αλίμου, Ελληνικού, Ασπροπύργου και εκπρόσωποι φορέων.

Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς και ο κόσμος που παρευρέθηκε επαίνεσαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Αργυρούπολης και επεσήμαναν την ανάγκη για περισσότερες ανάλογες προσπάθειες και από άλλους Δήμους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Πηγή Πληροφοριών: www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου