Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ

Με τη νέα τεχνική, η 56χρονη άρχισε να διακρίνει την οθόνη του υπολογιστή και να μαγειρεύει στην ηλεκτρική κουζίνα
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ

Απιαστο όνειρο φάνταζε πριν από μερικά χρόνια η αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς και σε ανθρώπους οι οποίοι σταδιακά έφτασαν στα όρια της τύφλωσης. Ωστόσο τα επιτεύγματα στη Γενετική και τη Βιολογία, καθώς και η κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, φέρνουν το στόχο σε απόσταση... αναπνοής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ορασης στις ΗΠΑ, στη χώρα περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια άτομα είναι τυφλά ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, ακόμη κι αν φορούν φακούς επαφής ή γυαλιά, ενώ τα προβλήματά τους δεν επιλύθηκαν ούτε με χειρουργικές επεμβάσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάλογα προβλήματα αφορούν περισσότερους από 160 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι σταδιακά ο αριθμός τους θα αυξάνεται κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στον πλανήτη και των επιπτώσεων από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών με οθόνες. Στο θέμα, οι ειδικοί τηρούσαν συντηρητική στάση, αλλά τα άλματα στην επιστήμη ώθησαν αρκετούς να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε πειράματα με ανθρώπους, υποστήριξε ο Τίμοθι Σεν, επιστημονικός διευθυντής στο ίδρυμα για την καταπολέμηση της τυφλότητας στην υπερατλαντική χώρα, μιλώντας στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Στην κατεύθυνση αυτήν, πειραματικές γονιδιακές θεραπείες έφεραν αποτελέσματ
α σε άτομα που υπέφεραν από σπάνια συγγενή ασθένεια, ελπίδες δημιουργήθηκαν από την πρόοδο στην έρευνα με τα βλαστοκύτταρα, ενώ συνεχίζονται οι μελέτες με ευαίσθητες στο φως πρωτεΐνες και μεταμοσχεύσεις αμφιβληστροειδούς.

Οι μελέτες

Παράλληλα, πρόσφατη είναι η ανακοίνωση για τη χρήση φρονιμίτη ως βάση για φακό σε μάτι μιας ασθενή, η οποία επανέκτησε μερικώς την όραση που έχασε. Μια σειρά από άλλες τεχνικές αφορούν την αντιμετώπιση της σταδιακής τύφλωσης με την εισαγωγή κάψουλας που απελευθερώνει πρωτεΐνες, ώστε να καταπολεμηθεί η κατάπτωση των κυττάρων στον οφθαλμό, ενώ ένα βήμα πιο μπροστά έγινε με την κάμερα BrainPort, που συλλαμβάνει εικόνες και εκπέμπει σήματα σε ηλεκτρόδια στη γλώσσα, τα οποία ένα τυφλό άτομο μαθαίνει να «αποκωδικοποιεί» ώστε να καταλαβαίνει τις κινήσεις και τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Στο επίπεδο της τελευταίας τεχνικής εντάσσεται ο τεχνητός αμφιβληστροειδής που αναπτύχθηκε από το χειρουργό στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Σάουθερν Καλιφόρνια, Μαρκ Χάμαγιουν και αφορά κυρίως άτομα με μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, στα οποία παρατηρείται φθορά των κυττάρων στον οφθαλμό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο τεχνητός αμφιβληστροειδής μπορεί να αποτελέσει την ιδανική λύση σε βαριάς μορφής περιπτώσεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, δηλαδή την κυριότερη αιτία για την απώλεια όρασης σε ηλικιωμένα άτομα. Προς το παρόν, τα πειράματα στη νέα τεχνική συνεχίζονται με τη συμμετοχή εθελοντών σε ΗΠΑ, Μεξικό και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αρκετοί από τους 37 συμμετέχοντες, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, προόδευσαν σε σημείο ώστε να ξεχωρίζουν διάφορα πιατικά, κάλτσες διαφορετικού χρώματος, τις πόρτες από τα παράθυρα και τα σημεία όπου στέκονται άνθρωποι.


Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής

Ανάμεσα στους εθελοντές είναι η 56χρονη Μπάρμπαρα Κάμπελ, η οποία κατάφερε έπειτα από περίπου 20 χρόνια τύφλωσης να διακρίνει τα «μάτια» που καίνε στην ηλεκτρική κουζίνα της, την οθόνη του υπολογιστή και τη σκιά της στον καθρέφτη. Η γυναίκα εντάχθηκε πρόσφατα στο πειραματικό πρόγραμμα, αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση για την εισαγωγή μιας λεπτής πλακέτας με ηλεκτρόδια στο μάτι. Φοράει γυαλιά με μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία συλλαμβάνει εικόνες και ένας βιντεοεπεξεργαστής που δένεται με ζώνη στη μέση της αναλαμβάνει τη μετατροπή τους σε φωτισμένα και σκοτεινά σχέδια, όπως συμβαίνει με μια εικόνα που μεταδίδεται σε τεράστια οθόνη και είναι διακριτά τα τετράγωνα εικονοστοιχεία. Ο επεξεργαστής κατευθύνει το καθένα από τα 60 ηλεκτρόδια, ώστε να μεταδώσουν σημεία που αντιπροσωπεύουν το περίβλημα, τη φωτεινότητα και την αντίθεση ενός αντικειμένου, ενώ λόγω της «απλότητας» της εικόνας, ορισμένοι στην αρχή βλέπουν μόνο σημάδια φωτός ή κάποιες εκλάμψεις. Ωστόσο, οι επιστήμονες σχεδιάζου
ν την αναβάθμιση τους συστήματος με τη χρήση πλακέτας με 200 ή ακόμα και 1.000 ηλεκτρόδια, με την τελευταία ανάλυση να εκτιμάται ότι πιθανότατα θα είναι αρκετή για το διάβασμα κειμένων.


Πηγή Πληροφοριών: www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου