Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού

Κι αυτοί έχουν δικαίωμα στη ζωή! Ας μην το ξεχνάμε Εξ ορισμού τυφλό είναι το άτομο που δεν έχει το αισθητήριο της όρασης, που δεν βλέπει ή η οπτική του ικανότητα δεν επαρκεί να ανταποκρίνεται στις καθημερινές του ανάγκες.

Για την εκπαίδευση και την αποκατάσταση των τυφλών λειτουργούν ειδικές σχολές και λαμβάνεται ειδική αγωγή γι αυτούς μέριμνα. Στη χώρα μας, για το σκοπό αυτό ,λειτουργεί Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Στο κέντρο λειτουργεί νηπιαγωγείο ή προπαρασκευαστικό σχολείο (όπου διδάσκεται γραφή και ανάγνωση με το σύστημα Μπράιγ), οικοτροφείο, βιβλιοθήκη κλπ. Τον ίδιο σκοπό σχεδόν έχουν και το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Β.Ελλάδας «Ο ΗΛΙΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, ο «Φάρος Τυφλών» στην Καλλιθέα Αττικής, «Το Σπίτι Χριστιανικής Αγάπης» στα Μελίσσια Αττικής, το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών «Αγία Παρασκευή» στην Τρίπολη.

Συμβουλές από το ΚΕΑΤ, για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του τυφλού παιδιού, ώστε να κατακτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στη ζωή, το συντομότερο δυνατόν και ν αποκτήσει μεγαλώνοντας την ανεξαρτησία του.


v Μάθετέ του να περπατάει μόνο του, στην ίδια ηλικία που περπατά ένα παιδί με κανονική όραση.

v Γνωρίστε του σταδιακά τους χώρους του σπιτιού και μάθετέ του να κινείται μέσα σ αυτό με άνεση, εξασκώντας του τη αφή.

v Γνωρίστε του το σώμα και μάθετέ του να ντύνεται, να ξεντύνεται, να φορά τα παπούτσια του και δένει κορδόνια, να πλένεται κλπ.

v Εξηγείστε του πώς να τρώει μόνο του.

v Είναι απαραίτητο να μάθει να παίζει παιχνίδια, όπως τυφλόμυγα, κρυφτό, παιχνίδια στην παιδική χαρά, επιτραπέζια προσαρμοσμένα για τυφλά παιδιά.

v Να παρακολουθείται τη στάση του σώματός του και απαιτείστε να έχει την ίδια στάση με τους βλέποντες. Προσέχετε λοιπόν να μην κουνάει δεξιά αριστερά το κεφάλι, να μην κινεί το σώμα του μπρος πίσω, να μην είναι σκυφτό, να μην κάθυεται μαζεμένο σαν κουβάρι, να μην ξαπλώνει στο τραπέζι ή στο θρανίο, να στρέφει το πρόσωπό του προς το μέρος του συνομιλητή του.

Παρακινείστε του να περπατάει πολύ.

v Η συμμετοχή σε δουλειές του σπιτιού είναι απαραίτητη.

v Βοηθήστε το ν αναπτύξει δεξιότητες των χεριών με εύκολες χειροτεχνίες, χαρτοκοπτική, πλέξιμο, πλαστελίνη-πηλό.

v Μην το αφήνετε στη σιωπή.

v Προσέχετε τις συζητήσεις που γίνονται μπροστά του.

v Είναι σημαντικό να είναι διαρκώς απασχολημένο, είτε με παιχνίδι είτε με εργασία.

v Εξασκήστε τη μνήμη του. Μεγαλώνοντας θα χρειαστεί να την χρησιμοποιεί πάρα πολύ.

Και ας μην ξεχνάμε: το τυφλό παιδί είναι προορισμένο να ζήσει ανάμεσα σε βλέποντες. Προετοιμάστε το σωστά για να μπορέσει να διεκδικήσει όσο είναι δυνατόν την ισότιμη μεταχείριση από τους βλέποντες, χωρίς να αισθάνεται μειονεκτικά λόγω της έλλειψης ή των προβλημάτων της όρασης!
Αναρτήθηκε από Ηλιάδης Αντώνης
Πηγή Πληροφοριών: www.kerkinitoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου