Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Αγγίζοντας τις αρχαιότητες...


Ο Οκτώβρης, σε μουσεία και χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο, έχει οριστεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για την "τέχνη πέρα από την όραση", με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Art Education for the Blind, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, καθώς τα άτομα που είναι τυφλά ή με περιορισμένη όραση έχουν ελάχιστες δυνατότητες να απολαύσουν μια επίσκεψη σε μουσείο ή χώρο τέχνης.

επίσκεψη σε μουσείο ή χώρο τέχνης. Κι όμως, έχει αποδειχθεί ότι η επαφή με την τέχνη, μέσα από κατάλληλα προσαρμοσμένα προγράμματα και ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, μπορεί να τους προσφέρει δημιουργία νοητικών εικόνων, ανάπτυξη γλωσσικών και απτικών δεξιοτήτων, καλλιέργεια κριτικών ικανοτήτων, αυτοπεποίθηση, ευκαιρίες συνεργατικής μάθησης σε ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης να ξεπεράσουν κοινωνικά εμπόδια και να απολαύσουν μια περισσότερο ποιοτική ζωή.

Με αυτό το σκεπτικό, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει για τέταρτη χρονιά στο μήνα ευαισθητοποίησης για την τέχνη πέρα από την όραση με δύο ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, για παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης. Οι ενήλικες που θα συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τα αγγεία πόσεως των αρχαίων Ελλήνων και οι μικροί επισκέπτες για το παιχνίδι στην αρχαιότητα. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν ξενάγηση στους αντίστοιχους χώρους της συλλογής αγγείων και μικροτεχνίας και συζήτηση στο αμφιθέατρο, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν ακριβή αντίγραφα αρχαίων αγγείων και παιχνιδιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλ. 210-82.17.724 και 717.

Πηγή Πληροφοριών: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου