Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Κράτος ασυστόλων.

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,www.bavzer.blogspot.com ΤΗΝ περασμένη Πέμπτη, μία μέρα μετά την «Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού», ημέρα που καθιερώθηκε διεθνώς για να μας κάνει όλους να σκεφτούμε ότι και οι τυφλοί συνάνθρωποί μας έχουν δικαίωμα ελεύθερης και εύκολης πρόσβασης σε όλα τα μέρη όπου έχουμε και εμείς, δημοσιεύσαμε εδώ, στο «Αναγνωστικό» μας, φωτογραφίες διαφόρων «ευαισθητοποιημένων γαϊδουριών», στο ...προνομιούχο προάστιο της Κηφισιάς, που στάθμευσαν, εκείνη ακριβώς την ημέρα (αλλά και κάθε μέρα) τα αυτοκίνητά τους επάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου που έχουν ειδικές ράγες για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Δυστυχώς, η αλητεία τού «παρκάρω όπου γουστάρω», συναντάται σε κάθε περιοχή της πόλης, ακόμα και σε κέντρο αποκατάστασης ανθρώπων με κινησιακές δυσκολίες, που υπάρχει στο Κορωπί (το κέντρο Φιλοκτήτης, συγκεκριμένα). Αναγνώστριά μας έγραψε ότι έξω από το κτίριο υπάρχουν θέσεις ειδικά για ασθενοφόρα και αναπήρους, όπου και εκεί διάφοροι επισκέπτες σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους.

ΤΟ πιο «ωραίο» απ όλα, όμως, είναι αυτή η φωτογραφία που μας έστειλε ο αναγνώστης μας Νίκος («μη γράψετε -λέει- το επώνυμό μου και βρω κάνα μπελά!») και την οποία τράβηξε ο ίδιος στην περιοχή των Πατησίων. Εδώ, δεν χρειάζονται πολλά λόγια, καθώς το ίδιο το κράτος (βλέπε αστυνομία!) παρανομεί απροκάλυπτα. Το περιπολικό της αστυνομίας έχει σταθμεύσει στο σημείο εκείνο του δρόμου όπου καταλήγει η ράμπα για ανθρώπους αναπήρους. Οι άλλοι πεζοί, οι αρτιμελείς, όπως βλέπετε, πρέπει να ξανοιχτούν στον δρόμο για να περάσουν απέναντι. Με όλες τις συνέπειες...

Φράση από τους «Κωλοέλληνες» του Διονύση Σαββόπουλου.

Πρόστιμο και να καίει...

Πριν από περίπου 4 χρόνια, η μη κυβερνητική οργάνωση Baywatch στην Αγγλία (το Baywatch βγαίνει από το bay, που σημαίνει «ειδικός χώρος στάθμευσης», και το watch που βεβαίως σημαίνει «παρακολουθώ») είχε διαπιστώσει, έπειτα από επισταμένες έρευνες, ότι τουλάχιστον 1 στους 5 Βρετανούς, που πήγαιναν με το αυτοκίνητό τους για ψώνια σε ένα από τα 4 μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας, στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους σε χώρους (bays) που ήταν προορισμένοι μόνο για αναπήρους. Ενα από τα καταστήματα σκέφτηκε να εκθέτει τους παραβάτες, ανακοινώνοντας τον αριθμό της πινακίδας τους από τα μεγάφωνα και αναφέροντας ότι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου «με την απαράδεκτη αυτή ενέργειά του στέρησε από έναν ανάπηρο συνάνθρωπό μας τη δυνατότητα να σταθμεύσει πιο κοντά στο σουπερμάρκετ». Το «δημόσιο κράξιμο», δυστυχώς, δεν επέφερε αποτέλεσμα. Ενα άλλο σουπερμάρκετ, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους παραβάτες με μηνύματα σε γιγαντοαφίσες που έγραφαν «Δεν είσαι ανάπηρος; Το πού
παρκάρεις λέει πολλά για τον χαρακτήρα σου», και σε κάθε θέση στάθμευσης αναπήρου υπήρχε ένδειξη «τεμπέλης» ή «αγενής», για όποιον στάθμευε εκεί. Ούτε και αυτή η καμπάνια έφερε αποτέλεσμα όμως. Ετσι, εφαρμόστηκε η ύστατη αλλά και μόνη αποτελεσματική λύση. Το χοντρό πρόστιμο. Η δουλειά ανατέθηκε σε ειδικό σώμα της αστυνομίας, που κυνήγησε μόνον αυτούς τους παραβάτες που έκαναν δύσκολη τη ζωή σε ανάπηρους συνανθρώπους τους. Τα πρόστιμα ήταν πολύ βαριά, περίπου 800 λίρες, και αφαίρεση πινακίδων για έναν χρόνο σε όσους έκαναν 2 φορές την ίδια εξυπνάδα. Σχεδόν λύθηκε το πρόβλημα.
Πηγή Πληροφοριών: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου