Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Η απώλεια της όρασης οξύνει τις άλλες αισθήσεις

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι οι τυφλοί έχουν οξυμένες τις άλλες αισθήσεις τους; Η άποψη αυτή είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη, ώστε έχει αποτελέσει θέμα σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, όπως η ταινία «DareDevil» του 2003, στην οποία η αιφνίδια τύφλωση ενός δικηγόρου οξύνει τις άλλες αισθήσεις του και τον μετατρέπει σε υπερήρωα. Μελέτες δείχνουν ότι η ιστορία αυτή είναι περισσότερο αλήθεια παρά μύθος, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».


Σε μία σειρά κλινικών μελετών, νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά επιστράτευσαν τυφλούς και μη τυφλούς εθελοντές για να διερευνήσουν την αντίληψη των μουσικών τόνων και την ικανότητα εντοπισμού των ήχων. Οι τυφλοί εθελοντές γενικώς τα πήγαιναν καλύτερα σε όλα τα σχετικά τεστ, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πότε ακριβώς είχαν χάσει την όρασή τους είχε πολύ μεγάλη σημασία.

Όσοι είχαν γεννηθεί τυφλοί είχαν τις καλύτερες επιδόσεις απ όλους, όσοι είχαν τυφλωθεί στην πρώτη παιδική ηλικία ήταν λίγο χειρότεροι και όσοι είχαν χάσει την όρασή τους μετά την ηλικία των 10 ετών είχαν τις ίδιες επιδόσεις με τους εθελοντές που είχαν την όρασή τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο παιδικός εγκέφαλος μπορεί να αναδιοργανωθεί, ώστε να χρησιμοποιούνται οι περιοχές επεξεργασίας των οπτικών ερεθισμάτων για άλλους σκοπούς.

Απεικονιστικές μελέτες του εγκεφάλου παρείχαν ισχυρά στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτή τη θεωρία. Όπως έδειξαν, οι τυφλοί εθελοντές που μπορούσαν να εντοπίζουν καλύτερα τους ήχους χρησιμοποιούσαν και τις ακουστικές και τις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου τους, ενώ τόσο οι εθελοντές που έβλεπαν όσο και οι τυφλοί που είχαν χάσει μεγάλοι την όρασή τους είχαν περιορισμένη ή καμία δραστηριότητα στις οπτικές περιοχές.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και άλλες μελέτες, που αφορούσαν τη διάκριση των μυρωδιών και την αίσθηση της αφής. Συνεπώς, οι έως τώρα μελέτες αποδεικνύουν πως η απώλεια της όρασης οξύνει τις άλλες αισθήσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Πηγή Πληροφοριών: ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου