Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Επιτυχής ανακοπή της εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς

Πρωτοποριακή μέθοδο θεραπείας ασθενειών του αμφιβληστροειδούς έχουν ανακαλύψει ερευνητές του νοσοκομείου Hadassah-Hebrew University Medical Center του Ισραήλ. Στο επίκεντρο της έρευνας ήταν η επιτυχής μεταμόσχευση οπτικών κυττάρων που προήλθαν από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα (hESCs) σε ζώο που έπασχε από εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς.

Μετά την εξέλιξη αυτή, λεπτομέρειες της οποίας αναλύονται στο τεύχος Οκτωβρίου της ιατρικής επιθεώρησης Cell Stem Cell, έχει ανοίξει ο δρόμος για θεραπείες αντικατάστασης κυττάρων, με στόχο την καταπολέμηση εκφυλιστικών ασθενειών των ματιών. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν την όρασή τους ως αποτέλεσμα των παθήσεων αυτών.

Η χρωστική επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς (RPE) είναι ένα στρώμα χρωστικών κυττάρων ανάμεσα στα οπτικά κύτταρα, που είναι γνωστά ως φωτοηλεκτρικά κύτταρα, και τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού. Η RPE παρέχει απαραίτητη βοήθεια στα φωτοηλεκτρικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και η παρουσία της είναι απαραίτητη για την ομαλή όραση. Η εξασθένηση της RPE διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προοδευτική εκδήλωση ασθενειών που επιφέρουν τη σταδιακή απώλεια της όρασης, και που συχνά οδηγούν στην τύφλωση.

Σύμφωνα με το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Δρ.Benjamin Reubinoff, παρά την ύπαρξη αρκετών θεραπευτικών μεθόδων για την καθυστέρηση εκφυλιστικών οφθαλμικών παθήσεων, που βρίσκονται σε ανάπτυξη, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι πολλοί ασθενείς χάνουν τελικά την όρασή τους: Η κυτταρική θεραπεία προκειμένου να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία των κυττάρων RPE παρέχει δυνατότητες για την ανακοπή της ανάπτυξης οφθαλμικών παθήσεων.

Ο Δρ. Reubinoff μαζί με τον Δρ. Eyal Banin, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, και τους υπόλοιπους ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την καθοδήγηση των hESCs ώστε να διαφοροποιούνται, στο εργαστηριακό περιβάλλον, σε ενεργητικά κύτταρα που προσομοιάζουν με εκείνα του τύπου RPE.


Πηγές: Cell Stem Cell.


Πηγή Πληροφοριών: www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου