Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Έβαλαν μικροκάμερα στο μάτι

Επιστήμονες δημιούργησαν πειραματικά έναν τεχνητό αμφιβληστροειδή, ο οποίος επιτρέπει για πρώτη φορά σε τυφλούς να διακρίνουν ορισμένα στοιχειώδη πράγματα σε κοντινή απόσταση

Για πρώτη φορά τυφλοί θα διακρίνουν αντικείμενα και ανθρώπους
Επιμέλεια: , Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr , Εύη Ελευθεριάδου elefthe@dolnet.gr


Ένας τεχνητός αμφιβληστροειδής που αποτελείται από μια μικροκάμερα και μια δέσμη ηλεκτροδίων που εμφυτεύονται στο μάτι, επιτρέπει για πρώτη φορά σε τυφλούς ανθρώπους να διακρίνουν αντικείμενα και ανθρώπους που βρίσκονται σε κοντινή τους απόσταση.

Η Μπάρμπαρα Κάμπελ άρχισε να χάνει σιγά σιγά την όρασή της όταν ήταν έφηβη. Καθώς πλησίαζε τα 40 χρόνια της, έμεινε τυφλή. Ήλπιζε όσο τίποτα άλλο να μπορέσει κάποια μέρα να ξαναδεί, έστω το αχνό, μουντό περίγραμμα ενός αντικειμένου. Τελικά τα κατάφερε, στα 56 της χρόνια. Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούσε το λευκό μπαστούνι για να περπατά στους δρόμους της Νέας Υόρκης όπου διαμένει και όταν ήθελε να διαβάσει κάποια εφημερίδα ή ένα βιβλίο, χρησιμοποιούσε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που αναπαρήγαγε την ανθρώπινη φωνή.

Όλα αυτά άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό, όταν η 56χρονη γυναίκα έλαβε μέρος σε ένα πρωτοποριακό πείραμα που έχει έναν υπέρμετρα φιλόδοξο στόχο: να κάνει όλους τους τυφλούς να δουν ξανά. Στο μάτι της κ. Κάμπελ οι επιστήμονες έχουν εμφυτεύσει με χειρουργικό τρόπο ηλεκτρόδια. Φορά ειδικά γυαλιά που στη ράχη της μύτης έχουν μια μικροκάμερα. Τέλος, ο εξοπλισμός συμπληρώνεται με έναν επεξεργαστή εικόνας βίντεο, που είναι δεμένος στη μέση της.

Η κάμερα που υπάρχει στα γυαλιά της συλλαμβάνει εικόνες και στη συνέχεια ο βιντεοεπεξεργαστής αναλαμβάνει τη μετατροπή των εικόνων αυτών σε φωτεινά και σκοτεινά σχέδια, όπως ακριβώς συμβαίνει με την εικόνα που μεταδίδεται στις μεγάλες οθόνες των γηπέδων ποδοσφαίρου, όπου είναι διακριτά τα τετράγωνα εικονοστοιχεία που δείχνουν υπό μορφή αριθμών το σκορ του αγώνα.

Με ειδικά σήματα. Στη συνέχεια ο επεξεργαστής κατευθύνει το καθένα από τα 60 ηλεκτρόδια που βρίσκονται στο μάτι της γυναίκας, να μεταδώσουν διά μέσου οπτικών νεύρων στον εγκέφαλο, ειδικά σήματα που περιγράφουν το περίβλημα, τη φωτεινότητα και την αντίθεση ενός αντικειμένου. Πρόκειται με άλλα λόγια για έναν τεχνητό αμφιβληστροειδή, ο οποίος επιτρέπει σε έναν τυφλό άνθρωπο να διακρίνει ορισμένα στοιχειώδη πράγματα.

Η Μπάρμπαρα Κάμπελ είναι σε θέση τώρα να διακρίνει τα μάτια που καίνε στην κουζίνα του σπιτιού της, τη σκιά της μπροστά στον μεγάλο καθρέφτη του σαλονιού και την οθόνη του υπολογιστή της όταν είναι αναμμένη. «Η εικόνα που βλέπουν οι ασθενείς που μετέχουν στο πείραμα δεν είναι ακόμη ικανοποιητική αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό όσο και ελπιδοφόρο βήμα», λέει ο δρ Τζέσι Ντορν που είναι ειδικός επιστήμονας, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που φέρουν οι τυφλοί. «Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι μέχρι τώρα έχουμε εμφυτεύσει σε μια ειδική πλακέτα στο μάτι μόνο 60 ηλεκτρόδια. Αν σταδιακά επιτύχουμε την εμφύτευση 200 ή ακόμη και 1.000 ηλεκτροδίων, τότε οι εικόνες που θα λαμβάνει ο εγκέφαλος θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάλυση και ενδεχομένως θα επιτρέπουν στους ασθενείς να διαβάζουν». Όπως η κάμερα. Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής αναπτύχθηκε από τον χειρουργό Μαρκ Χάμαγιουν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νότιας Καλιφόρνιας με σκοπό να βοηθηθούν ά
νθρωποι που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια καθώς και άλλες ομάδες παθήσεων σχετικές με αυτήν, πήραν το όνομά τους από τις επιπλοκές που συμβαίνουν στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού και λειτουργεί όπως το φιλμ στην κάμερα. Συμπεριφέρεται σαν ένα είδος «μεταφορέα» που μαζεύει εικόνες από το περιβάλλον και τις μεταβιβάζει, με ανάλογα νευρικά ερεθίσματα, στον εγκέφαλο, όπου γίνονται διαδικασίες για την όραση. Ο αμφιβληστροειδής στην μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια αρχίζει να εκφυλίζεται και αρχικά προκαλεί φθορά στην περιφέρεια της όρασης (οπτικού πεδίου) και έκπτωση της οφθαλμικής λειτουργίας κατά τις νυχτερινές ώρες.


ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ελπίζουν ότι στο μέλλον η εικόνα που θα πετύχουν θα επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν

Περίπου 160 εκατ. οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο

ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 160 εκατ.

άνθρωποι είναι τυφλοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την όρασή τους. Στην Αμερική σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού, περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 40 χρόνων είναι τυφλοί ή έχουν τόσο εξασθενημένη όραση ώστε δεν μπορούν ούτε με γυαλιά ούτε με χειρουργική επέμβαση να διακρίνουν έστω αμυδρά κανένα αντικείμενο. Ο αριθμός των τυφλών ανθρώπων εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια εξαιτίας και της αύξησης των υπέργηρων ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα, από τους 37 τυφλούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του τεχνητού αμφιβληστροειδούς, ορισμένοι δεν αισθάνονται ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι όμως εξ αυτών παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση και είναι σε θέση να διακρίνουν τις πόρτες από τα παράθυρα και γράμματα του αλφαβήτου όταν έχουν μεγάλο μέγεθος.

Γεγονός πάντως είναι ότι παράλληλα με τον τεχνητό αμφιβληστροειδή αναπτύσσονται και άλλες τεχνικές για την αποκατάσταση της όρασης. Μια απο αυτές αφορά την εμφύτευση μιας κάψουλας στο μάτι η οποία απελευθερώνει πρωτεΐνες που επιβραδύνουν τη βαθμιαία φθορά των κυττάρων του οφθαλμού.

Πηγή Πληροφοριών: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου