Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής τους Νέοι ορίζοντες άνοιξαν για τους μαθητές με αναπηρίες με το πρώτο κουδούνι στα Τρίκαλα

Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
Άφησαν πίσω τους την εικόνα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου και ξεκίνησαν τη νέα τους σχολική ζωή σε ένα κτίριο με ανέσεις και πολλαπλές δυνατότητες. Ο λόγος για τους μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης που πλέον φιλοξενείται στο κτίριο του πρώην Μουσικού Σχολείου στις Καρυές.
Ξεπερνώντας μια σειρά από εμπόδια, όπως την κρατική ολιγωρία και σε πολλές περιπτώσεις την αδιαφορία, καθηγητές, γονείς και μαθητές του ειδικού σχολείου, έζησαν μία από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής τους συμμετέχοντας στον πρώτο Αγιασμό του σχολείου τους. Και δεν είναι υπερβολή, μιας και γι αυτά τα παιδιά, το σχολείο είναι ίσως και ο μόνος ζωτικός χώρος σε έναν κόσμο που κατακρεουργεί τη διαφορετικότητα, αποστρέφοντας το βλέμμα από τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία.
Μια σπουδαία μέρα
Την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς η «ΕΡΕΥΝΑ» επισκέφθηκε στο σχολείο καταγράφοντας τη χαρά των μαθητών, που μέσα από μεγάλες μάχες κέρδισαν το δικαίωμα στην παιδεία. Φέτος προστέθηκαν άλλα 12 παιδιά ανεβάζοντας τον αριθμό των μαθητών στους 45. «Κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερα παιδιά. Είναι πολύ μεγάλη χαρά για εμάς το σχολείο που καταφέραμε σήμερα να έχουμε με την αρωγή πολλών συμπολιτών μας αλλά και του ιδρύματος Νιάρχου», τόνισε η διευθύντρια κα. Χρύσα Δραγούτσου.
Οι Τρικαλινοί αγκάλιασαν τις προσπάθειες για να διαμορφωθεί ένας άρτιος σχολικός χώρος για τα άτομα με αναπηρίες, που θα μπορεί να τους εξασφαλίσει τη γνώση. Έτσι πολλοί συμπολίτες μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, προσέφερε στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής μονάδας.
Κάθε αίθουσα διδασκαλίας έχει το δικό της ρόλο. Γυμναστήριο πλήρως εξοπλισμένο, αίθουσα υπολογιστών, μουσικής παιδείας και προβολών είναι μόνο μερικές. Επίσης σημαντική η αίθουσα με το διαδραστικό πίνακα, όπου τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από τη βιωματική διδασκαλία.
Στον προαύλιο χώρο, ήδη έχει γίνει η ανέγερση του θερμοκηπίου, όπου τα παιδιά θα ασχολούνται με την κηπουρική αλλά και θα εκπαιδευτούν σε καλλιεργητικές μεθόδους. Εξάλλου, το σχολείο έχει ως κύριο σκοπό την απόκτηση γνώσης με στόχο και την επαγγελματική αποκατάσταση.
Όχι στην απομόνωση
Το νέο σχολείο έβγαλε άλλα 12 παιδιά με αναπηρία από την απομόνωση. Οι γονείς εμπιστεύθηκαν τις νέες εγκαταστάσεις που ελπίζουμε ότι συνεχώς θα γίνονται και καλύτερες. Όμως, οι 45 μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., δεν είναι τα μόνα παιδιά με αναπηρία στο νομό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα παιδιά μεταξύ 16 έως 22 που έχουν την ανάγκη ενός ειδικού σχολείου, υπολογίζονται στα 150 κάτι που σημαίνει ότι τα 2/3 μένουν ακόμη εγκλωβισμένα στο πρόβλημά τους. Όπως και να έχει, και τα δύο σχολεία ειδικής αγωγής που στεγάζονται στις Καρυές, είναι μια καλή αρχή για να κερδίσουμε το στοίχημα της κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρίες.

Πηγή Πληροφοριών: www.e-erevna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου