Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ιπτάμενο νοσοκομείο: για τα μάτια σας μόνο

Σε ιπτάμενο οφθαλμιατρείο, οφθαλμολογικό νοσοκομείο και οφθαλμιατρική σχολή έχει μετατραπεί ένα κοινό τζετ από διαπρεπή Αμερικανό χειρουργό οφθαλμίατρο, που πετά από χώρα σε χώρα παρέχοντας τις υπηρεσίες του στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το DC-10 τζετ απ έξω δείχνει σαν ένα οποιοδήποτε επιβατικό αεροπλάνο, έτοιμο να μεταφέρει ενθουσιασμένους τουρίστες σε εξωτικούς προορισμούς.

Αποστολή του, ωστόσο, είναι να βοηθά στην πρόληψη της τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ζει το 90% από τους 45 εκατομμύρια τυφλούς ανθρώπους του πλανήτη.

Επόμενη στάση του είναι η Ινδία, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής τύφλωσης - ένα στα πέντε τυφλά παιδιά παγκοσμίως ζει στην Ινδία.

Νοσοκομείο με φτερά

Το ιπτάμενο οφθαλμιατρικό νοσοκομείο είναι η υλοποίηση του οράματος του Dr. David Paton, ενός διακεκριμένου χειρουργού οφθαλμίατρου από το Baylor College of Medicine του Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος, καθώς ταξίδευε στον αναπτυσσόμενο κόσμο τη δεκαετία του 1970, σοκαρίστηκε από την κατάσταση των οφθαλμιατρικών υπηρεσιών στις χώρες αυτές.

Παρόλο που οι γιατροί που συνάντησε εκεί ήθελαν να αποκτήσουν τις απαραίτητες ικανότητες για να γιατρεύουν ασθένειες που οδηγούν σε τύφλωση, όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και το ρετινοβλάστωμα, το κόστος και η έλλειψη εγκαταστάσεων ήταν απαγορευτικά.

Η λύση που βρήκε ο Dr. Paton ήταν να φτιάξει ένα κινητό εκπαιδευτικό νοσοκομείο.

Με ένα πλήρως εξοπλισμένο αεροπλάνο, δωρεά της United Airlines, γιατροί εκπαιδευμένοι στις πλέον πρόσφατες οφθαλμιατρικές τεχνικές μπορούν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους στους γιατρούς και τους ασθενείς των αναπτυσσόμενων χωρών. Στη συνέχεια, οι τοπικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες γνώσεις στην πατρίδα τους.

Το πρώτο νοσοκομείο με φτερά πέταξε το 1982 και το παρθενικό του ταξίδι ήταν στον Παναμά. Από τότε, έχει επισκεφθεί 75 χώρες και έχει σώσει την όραση σε δεκάδες εκατομμύρια άτομα.

Οι χώροι

Καθώς μπαίνεις στο αεροσκάφος, βρίσκεσαι σε μια καμπίνα 48 καθισμάτων στο εμπρός μέρος του αεροπλάνου, όπου συγκεντρώνονται οι γιατροί στα καθίσματα των επιβατών για διαλέξεις και συζητήσεις και για να παρακολουθήσουν σε μια μεγάλη οθόνη ζωντανές μεταδόσεις χειρουργικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται στο διπλανό χειρουργείο.

Καθώς κατεβαίνεις τον κύριο διάδρομο προς την ουρά, ο χώρος αρχίζει να θυμίζει νοσοκομείο. Υπάρχει αίθουσα αναμονής, δωμάτιο εξέτασης και χώρος για θεραπεία με λέιζερ.

Στη συνέχεια, στο μεσαίο και πιο σταθερό μέρος του αεροσκάφους υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο και χώρος προετοιμασίας των χειρουργών.

Στους πίσω χώρους, υπάρχει ένα ήρεμο αλλά χαρούμενο δωμάτιο ανάρρωσης, με μια σειρά από κρεβάτια, διακοσμημένα με λούτρινα αρκουδάκια και χνουδωτές πάπιες.

Στο κάτω μέρος του αεροσκάφους, όπου μπορείς να κατέβεις με ασανσέρ, υπάρχουν όλες οι απαραίτητες γεννήτριες, τα φίλτρα αέρος και τα συστήματα υδροδότησης που επιτρέπουν στο νοσοκομείο του πάνω ορόφου να λειτουργεί με αυτάρκεια για εβδομάδες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ακόμη και στην έρημο.

Τα 21 μέλη του πληρώματος, που περιλαμβάνουν γιατρούς, νοσοκόμες, εμβιομηχανικούς και μηχανικούς πτήσης, πετούν από χώρα σε χώρα επί 10 μήνες το χρόνο, με πιλότους της United Airlines που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Πηγή:
BBCnews

Πηγή Πληροφοριών: www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου