Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η επιχειρηματικότητα των Ατόμων με Αναπηρία θα πρέπει να αποτελέσει κατευθυντήριο άξονα πάνω στον οποίο θα στηριχθούν μια σειρά πολιτικές ένταξής τους στην αγορά εργασίας και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό. Φανταστείτε, λοιπόν, πώς θα ήταν μια κοινωνία που θα σχεδίαζε δράσεις πάνω στη δυνατότητα του επιχειρείν των Ατόμων με Αναπηρία.
Κατ’ αρχήν λέγοντας επιχειρηματικότητα δεν εννοούμε μόνο την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, αλλά κάτι άλλο πέρα από αυτό. Εννοούμε προγραμματισμό – στρατηγική, καθώς ο επιχειρηματίας δεν περιμένει στωικά τη μοίρα του αλλά δημιουργεί τη μοίρα του, και τούτο ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία των περισσότερων Ατόμων με Αναπηρία που αποδεδειγμένα διψούν για ισότιμη αντιμετώπιση, για άμβλυνση των ανισοτήτων, για καλυτέρευση της ζωής τους και τελικά για διάκριση.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα:

- Μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν να αναδείξουν τις ικανότητές τους.

- Αυξάνεται η πιθανότητα τα Α.με.Α. να ασχοληθούν με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, που είναι πιο κοντά στις ικανότητες και στο επίπεδο γνώσεών τους. Κατά συνέπεια αυξάνεται η πιθανότητα να είναι περισσότερο αποδοτικά στην εργασία τους.

- Υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα στην ευελιξία τόσο των συνθηκών εργασίας όσο και στη προσαρμογή των συνθηκών αυτών στις ανάγκες της αναπηρίας του κάθε ατόμου.

- Αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για Άτομα με Αναπηρία, εφόσον ο ίδιος ο εργοδότης είναι Άτομο με Αναπηρία και συνεπώς ευαισθητοποιημένος προς την κατεύθυνση αυτή. Κατά συνέπεια μειώνεται η ανεργία – που στις τάξεις των Α.με.Α. αγγίζει το 80% - και αυξάνεται το Α.Ε.Π.

- Δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για την εργονομική προσαρμογή του χώρου εργασίας και την απόκτηση τεχνικών βοηθημάτων για τα απασχολούμενα άτομα.

- Η αντιστοίχιση του αντικείμενου της επιχείρησης με τις επιθυμίες του Ατόμου με Αναπηρία – επιχειρηματία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη και επιτυχία.

- Η επιτυχία της επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να αποτελέσει θετικό πρότυπο για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και άλλων Ατόμων με Αναπηρία.


Ο Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. (Ελληνικός Οργανισμός ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων & Χειροτεχνίας) κατά την περίοδο 2000-2006 εκπόνησε τρεις κύκλους προγραμμάτων χρηματοδότησης επιχειρήσεων για Άτομα με Αναπηρία.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι κατατέθηκαν 320 επιχειρηματικά σχέδια, εγκρίθηκαν 285 και υλοποιήθηκαν τελικά 130.
Αποδεικνύεται έμπρακτα λοιπόν ότι τα Άτομα με Αναπηρία έχουν τη πρόθεση να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα, λείπουν όμως οι κατάλληλες προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της επένδυσης.
Μεγάλο μειονέκτημα του προγράμματος του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. ήταν η ελλιπής πληροφόρηση, καθώς και η ανασφάλεια που δημιουργείται από την αναστολή καταβολής κάθε είδους προνοιακού επιδόματος που λάμβανε το Άτομο με Αναπηρία από τη στιγμή που έκανε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης από τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα του προγράμματος αυτού ήταν ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την καταβολή της εγκριθείσας επιδότησης.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσω του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. προτείνουμε να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί με επιπλέον Επιχειρησιακά Προγράμματα και ενίσχυση των κινήτρων όπως :

- Δημιουργία και ανάδειξη του θεσμού των επιχειρηματικών συμβούλων για Άτομα με Αναπηρία.

- Δημιουργία θυρίδων επιχειρηματικότητας για Άτομα με Αναπηρία.

- Ένταξη των Α.με.Α. σε πηγές χρηματοδότησης και εξομάλυνση των διαδικασιών χορήγησης αυτής.

- Ενίσχυση της επιχειρηματικής πίστης των Α.με.Α. από τα Τραπεζικά Ιδρύματα, με την εγγύηση της Πολιτείας με άτοκα ή χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - μέσω προσαρμοσμένων προγραμμάτων του θεσμού του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. - (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων).

- Χρηματοδότηση της Ιδέας του επιχειρηματία – Άτομο με Αναπηρία.

- Παροχή Κινήτρων για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών από Άτομα με Αναπηρία και ανάδειξη του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας.

- Παροχή κινήτρων προς τους επιχειρηματίες για πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρία.

- Παροχή κινήτρων για την εργασία από απόσταση (τηλε-εργασία).

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην υπογραμμίσουμε ότι σε πολλούς από εμάς, και κυρίως στους επιχειρηματίες, είναι ακόμα άγνωστη η ιδέα ότι τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδιαίτερα ευρύ αγοραστικό κοινό, με πολυποίκιλες ανάγκες και συνεπώς σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις.
Μία από τις βασικές αρχές του σύγχρονου marketing είναι ότι για να πετύχει μια επιχειρηματική πρωτοβουλία δεν αρκεί μόνο να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που είναι προς πώληση, αλλά και τα οφέλη, καθώς και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συγκεκριμένη επιλογή σε σύγκριση με κάποια άλλη.
Συνεπώς, η στοχευμένη ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην επιχειρηματική δραστηριότητα πιστεύουμε ότι θα επιφέρει πολλαπλά και πολυποίκιλα οφέλη στην ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου