Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Αυτόνομη Διαβίωση: Μια νέα δράση από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για τους πολίτες με αναπηρία

Τα τελευταία δύο χρόνια, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου παρουσιάζει μια σημαντική αλλαγή στην εικόνα του προς την κοινότητα, που οφείλεται τόσο στην αφύπνιση της πολιτικής συνείδησης, που συμπαραστέκεται δυναμικά πλέον στο έργο του, όσο και στις προσπάθειες του Προέδρου και του προσωπικού του.

Το νέο έργο που προσφέρει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στους πολίτες, είναι το νεόδμητο διαμέρισμα της αυτόνομης διαβίωσης, το οποίο δημιουργήθηκε προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους με δυσκολία στην αυτοεξυπηρέτηση, να μάθουν να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους και το χώρο που διαβιούν.

Αυτό είναι ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα στο δρόμο για την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία. Το πόσο σημαντικό είναι μπορεί να το αντιληφθεί κανείς αν σκεφτεί τις συνθήκες με τις οποίες διαβιούν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα άτομα με αναπηρία: είναι συνήθως με την οικογένειά τους ή σε κάποιο ίδρυμα, σε κοινωνική απομόνωση, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη φροντίδα της οικογένειας, δεν συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της οικογένειας και της κοινότητας και λόγω της περιορισμένης δυνατότητάς τους για φροντίδα του εαυτού, έχουν απόλυτη ανάγκη ενός άλλου ατόμου, με όλα τα κοινωνικοοικονομικά επακόλουθα που αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες. Η αυτόνομη λειτουργία των ατόμων με αναπηρία, μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση και να δημιουργήσει νέες, ποιοτικότερες συνθήκες ύπαρξης.

Η νέα δράση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ απευθύνεται σε άτομα με κινητική, αισθητηριακή και νοητική αναπηρία.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση βασίζεται στην αρχή της αυτοδιάθεσης του ατόμου, στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό, δεδομένου ότι στην περιφέρεια του Ρεθύμνου δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή που να παρέχει τέτοιου τύπου εκπαίδευση.

Το διαμέρισμα της Αυτόνομης Διαβίωσης είναι ειδικά διαμορφωμένος χώρος, βρίσκεται μέσα στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου και έχει συνολική επιφάνεια 55 τ.μ περίπου. Περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο (με κρεβάτι, κομοδίνο, ντουλάπα), στο οποίο θα γίνεται η εκπαίδευση στη φροντίδα του υπνοδωματίου και ειδικά για τους κινητικά αναπήρους, η εκπαίδευση στη μετάβαση από το αναπηρικό αμαξίδιο στο κρεβάτι και αντίστροφα, κ.ά. Η δεύτερη αίθουσα αποτελεί ένα ενιαίο χώρο καθιστικού, με μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, στην οποία θα γίνεται η εκπαίδευση στην προετοιμασία του φαγητού, μια τραπεζαρία στην οποία τα άτομα με αναπηρία θα εκπαιδεύονται στη χρήση των σκευών του φαγητού, στην υιοθέτηση της κατάλληλης συμπεριφοράς την ώρα του φαγητού, κ.ά. Ο τρίτος χώρος εκπαίδευσης είναι η τουαλέτα, όπου θα γίνεται η εκπαίδευση στην ατομική υγιεινή.

Πρέπει να τονιστεί ότι όλοι η παραπάνω χώροι και ο εξοπλισμός είναι διαμορφωμένοι στο να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΑμεΑ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται με παράλληλες δράσεις ανάπτυξης της λειτουργικότητας του ατόμου, με ατομικές συνεδρίες, ανάλογα με τις διαπιστωμένες ανάγκες, λογοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής. Επιπλέον τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, με στόχο την καλύτερη κοινωνικοποίηση, τη δυνατότητα επιλογής, αξιοποίησης ελευθέρου χρόνου και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων.
Η κυκλοφοριακή αγωγή, η επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση αποτελούν συναφείς δράσεις που υλοποιούνται στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και λειτουργούν συμπληρωματικά στο στόχο της αυτόνομης διαβίωσης.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες διέπονται από την φιλοσοφία που υποστηρίζει το Δ.Σ και το προσωπικό της μονάδας για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ.
Πηγή Πληροφοριών: www.goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου