Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ετικέτες ήχου σε προϊόντα

Κατασκευάστηκε συσκευή που επιτρέπει σε ανθρώπους που έχουν χάσει το φως τους να σκανάρουν τις ειδικές ετικέτες που φέρουν διάφορα προϊόντα, λαμβάνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες σε μορφή ήχου.

Οι ετικέτες που θα φέρουν τα προϊόντα μπορούν να σκαναριστούν με ένα ψηφιακό στυλό, μετατρέποντας τις πληροφορίες σε mp3 ηχητικά δεδομένα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σήμανση σε τρόφιμα, φάρμακα, καθώς και σε είδη ένδυσης, προσωπικά έγγραφα, ταινίες και μουσικές συλλογές.
Οι πληροφορίες που παρέχονται για παράδειγμα σε συσκευασίες τροφίμων αφορούν την ημερομηνία λήξης, τα συστατικά, καθώς και πληροφορίες μαγειρικής. Στην περίπτωση των φαρμάκων, αναφέρεται η προτεινόμενη δοσολογία.

Στις αυτοκόλλητες ετικέτες χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία οπτικής αναγνώρισης (OID) και εν συνεχεία μετατρέπονται σε αρχεία ήχου mp3 με τη βοήθεια του σαρωτή PenFriend, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως MP3 Player.

Κατασκευάστηκε από την αγγλική εταιρεία Mantra Lingua σε συνεργασία με το ΕθνικόΒασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών (RNIB) και κοστολογείται στα 60 δολάρια.

«Βρισκόμαστε σε ένα αρχικό στάδιο και προσπαθούμε να επεκτείνουμε την προσπάθειά μας σε τηλεφωνικούς καταλόγους, organizer και ημερολόγια», ανέφερε η Alison Long, υπεύθυνη του Ινστιτούτου RNIB.

Η Mantra Lingua, αρχικά χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη συσκευή σε βιβλία και ακολούθως προσέγγισε το Ινστιτούτο RNIB προκειμένου να συνεργαστούν, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για παιδιά με προβλήματα στην όραση.

«Είδαμε τις δυνατότητες που προσφέρει η συσκευή αυτή και αναθέσαμε στην εταιρεία Mantra Lingua να αναπτύξει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και να κατασκευάσει το PenFriend», εξήγησε η Alison Long, προσθέτοντας πως το μυστικό της συσκευής είναι στο πρόγραμμα που διαβάζει τις ετικέτες.

«Είναι συναρπαστικό, καθώς παρέχει ανεξαρτησία στους ανθρώπους σε μία προσιτή τιμή», επισήμανε η Alison Long. «Λάβαμε πολλά θετικά σχόλια, τόσα πολλά γράμματα από ανθρώπους που μας ανέφεραν ότι έχει αλλάξει τη ζωή τους», προσέθεσε.
Πηγή Πληροφοριών: www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου