Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Βασικός μοχλός και εφαλτήριο αειφόρου ανάπτυξης σε επίπεδο Α.με.Α. είναι η δημιουργία υποδομών πρόσβασης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, καθώς η προσβασιμότητα διασφαλίζει σε όλους κοινό επίπεδο αναφοράς. Έτσι, αναιρούνται τα όποια μειονεκτήματα δημιουργεί μια ελλιπής κοινωνική δομή, ικανή να εξυπηρετήσει μέρος μόνο των μελών της, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό κοινωνικές ανισότητες.

Θεωρούμε σκόπιμο, σε αυτό το σημείο, να προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε τον ορισμό της κοινωνικής ανισότητας.

Κοινωνική ανισότητα προκύπτει όταν εμφανίζονται δυσκολίες και δυσλειτουργίες στην προσέγγιση οικονομικών ευκαιριών, αλλά και στην έλλειψη ατομικών ικανοτήτων, μέσω των οποίων επιτυγχάνονται παραγωγικές εισφορές με ανταπόδοση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος.

Με τον όρο «αειφόρος ανάπτυξη» νοείται η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες αυτής της γενιάς, χωρίς να περιορίζει τη δυνατότητα των επόμενων γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Ο στόχος της αειφόρου ανάπτυξης - και συνεπώς και της περιφερειακής - είναι ο σεβασμός των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του καθενός, τόσο των ατομικών όσο και των κοινωνικών, μεριμνώντας ταυτόχρονα για τη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες, την καταπολέμηση της φτώχειας και της απώλειας της υγείας που οφείλεται στη φτώχεια, τις κακές συνθήκες διαβίωσης, την ανεργία και τη μόλυνση.

Σε δειγματοληπτική έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών για το 2003 (EUROPEAN UNION – STATISTICS ON INCOMES AND LIVING CONDITIONS) προκύπτει ότι η κατάσταση στη χώρα μας εμφανίζει έντονα στοιχεία πόλωσης. Στο ένα άκρο εμφανίζονται περιφέρειες με χαμηλά μέσα εισοδήματα και μέγιστες τιμές στους δείκτες ανισότητας (Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αν. Μακεδονία, Θράκη και Δυτική Ελλάδα). Στο άλλο άκρο υπάρχει η Αττική κυρίως, αλλά και περιφέρειες (Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης) όπου οι τιμές των σχετικών δεικτών εμφανίζονται σημαντικά καλύτερες και διαχρονικά αναλλοίωτες.

Βασικοί πυλώνες Περιφερειακής Αναπτυξιακής Πολιτικής σε επίπεδο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι η χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση των ομάδων αυτών στους κάτωθι τύπους κεφαλαίου.

1) Χρηματικό Κεφάλαιο

Εδώ περιλαμβάνονται οι μισθοί, τα ημερομίσθια, οι κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα.



2) Ανθρώπινο Κεφάλαιο

Αναφέρεται η εκπαίδευση, η επαγγελματική εμπειρία και η ασφάλεια εργασίας.

3) Φυσικό Κεφάλαιο

Περιλαμβάνεται η κατοικία, οι υποδομές, οι τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες και η γεωγραφική τοποθεσία.

4) Κοινωνικό Κεφάλαιο

Περιλαμβάνονται τα κοινωνικά δίκτυα, η οικογένεια, οι φίλοι, καθώς και η συμμετοχή στις αποφάσεις και στην πολιτική ζωή.

ΕΤΠΑ

Το ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ 2007-2013) αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της περιφέρειας.
Το ΕΤΠΑ αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στις εδαφικές ιδιαιτερότητες. Οι ενέργειες που συνδέονται με την αστική διάσταση ενσωματώνονται στα επιχειρησιακά προγράμματα με βάση την εμπειρία της πρωτοβουλίας URBAN. Η δράση του ΕΤΠΑ επιδιώκει την αντιμετώπιση των οικονομικών, των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων των αστικών περιοχών.
Όσον αφορά τις αγροτικές περιοχές, οι παρεμβάσεις του ΕΤΠΑ επικεντρώνονται στην οικονομική διαφοροποίηση και ειδικότερα στα εξής:
• τις υποδομές βελτίωσης της πρόσβασης•
• τα δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες σε αγροτικές περιοχές•
• την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων•
• την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών•
• την ανάπτυξη του τουρισμού και των αναπτυξιακών έργων σε αγροτικές περιοχές.
Συμπληρωματικά αναφέρουμε την αναγκαιότητα εκπόνησης σχεδίου στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών με επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της περιφέρειας και στόχο την εξίσωση των ευκαιριών και την εξάλειψη των ανισοτήτων που υφίστανται, ζώντας μακριά από μητροπολιτικά κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να εστιάζει στους τομείς πρόσβασης, πληροφόρησης, εκπαίδευσης, απασχόλησης, υγειονομικής φροντίδας, αξιολόγησης ικανότητας και παροχής επιπρόσθετων κινήτρων στην κάλυψη θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα προτείνουμε αλλαγές στους παρακάτω τομείς:
Α) Εκπαίδευση
Δημιουργία ολοήμερων ειδικών σχολείων σε κάθε πρωτεύουσα νομού.
Αύξηση του ποσοστού εισαγωγής του ποσοστού του 3% σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι των φοιτητών με αναπηρία που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές (Ν. 2525/97).
Β) Απασχόληση
Διαχωρισμός των Α.με.Α. από τις άλλες ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού στην προστατευόμενη εργασία (Ν.2643/98) και αύξηση του ποσοστού του 3% για ένταξη στις διατάξεις του ανωτέρω Νόμου όταν πρόκειται για υποψηφίους παραμεθορίων περιοχών.
Εκπόνηση επιπλέον κινήτρων πρόσληψης Α.με.Α. σε επιχειρήσεις της περιφέρειας, καθώς και κινήτρων αυτοαπασχόλησης.
Γ) Προσβασιμότητα
Ενίσχυση των διατάξεων του άρθρου 28 του Ν.2831/2000 (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός) για την προσπελασιμότητα των νέων οικοδομικών αδειών, με αναδρομική ισχύ και για τις παλαιές οικοδομικές άδειες, και επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης του ως άνω άρθρου.
Επέκταση του μέτρου των γραμμών εξυπηρέτησης Α.με.Α. του Υπουργείου Μεταφορών και στην επαρχία, με αύξηση του στόλου των mini bus.
Δ) Δημιουργία Κέντρων Πληροφόρησης
Σε συνεργασία με τοπικούς δήμους και Ο.Τ.Α. ενίσχυση του θεσμού των γραφείων Α.με.Α. και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης στην περιφέρεια.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου