Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Η τέχνη και η άρση των εμποδίων

Όταν οι νέοι αφήνουν τα «Αποτυπώματα» τους
Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η πρωτοποριακή έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Βορρέ και που εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος

Ρεπορτάζ:ΚΩΣΤΗΣ ΣΜΕΡΟΣ
Η πραγματική όμως ουσία και σημασία αυτής της έκθεσης βρίσκεται κάπου βαθύτερα από τη μεγάλη ανταπόκριση της στο κοινό. Η πραγματική επιτυχία είναι αυτή η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των συμμετεχόντων. Παιδιά που μπορεί να μην είχαν γνωριστεί μεταξύ τους, να μην είχαν ποτέ ειδωθεί ή συναντηθεί, νέοι που δεν είχαν ανταλλάξει τις ιδέες τους. Όλοι αυτοί, που αποτελούν τα ζωντανά κύτταρα μίας κοινωνίας απρόσωπης, κατάφεραν όμως να επικοινωνήσουν μέσα από έργα τέχνης, να έρθουν σε επαφή και να μοιραστούν τα όνειρα τους και τις σκέψεις τους.

Όλα αυτά μέσα από θαυμάσια έργα τέχνης. Η καλλιτεχνική αυτή προσέγγιση σχεδιάστηκε από τον Σ.Κ.Ε.Π. με σκοπό να δώσει σε όλους τους νέους την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας, χωρίς λογοκρισία και μεσολαβητές, χτίζοντας μέσα από τη δημιουργική διαδικασία σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής. Παιδιά και νέοι με αναπηρίες, παιδιά και νέοι σε ιδρύματα, παιδιά από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία καθώς και φοιτητές. Απώτερος σκοπός του Μουσείου Βορρέ και του Σ.Κ.Ε.Π. είναι, με μέσο στήριξης την τέχνη, η ανάπτυξη της επικοινωνίας, η ελεύθερη έκφραση καθώς και η αρμονική συνομιλία όλων των νέων μεταξύ τους χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.

Η έκθεση αυτή, που για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα, όμως δεν παύει να αποτελεί και μία καλλιτεχνική έκφραση. Θέμα της το νερό, στοιχείο απαραίτητο και βασικό συστατικό της ζωής. Το μήνυμα που εστάλη λοιπόν ήταν βαθύτερο. Τα έργα των παιδιών, που δεν είναι λίγες οι φορές που ξεπερνούν σε αισθητική αρτιότητα και θεματική έμπνευση αυτά καταξιωμένων καλλιτεχνών, έκαναν σαφή την ανάγκη για αποστροφή προς ό,τι χωρίζει ώστε μέσα από την ειλικρινή επικοινωνία να δημιουργηθούν οι βάσεις για μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις, αλλά με σχέσεις ουσίας.

Κάτι το οποίο τονίστηκε και στη συνέντευξη τύπου την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά και στην οποία μίλησαν ο διευθυντής του Μουσείου Γιώργος Βορρές, η πρόεδρος του ΣΚΕΠ Αθηνά Κρητικού-Γεννηματά, ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας επίτιμο μέλος ΣΚΕΠ και ο Νεκτάριος Βορρές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου. Οι ομιλητές τόνισαν ότι «Η καλλιτεχνική αυτή δραστηριότητα έχει διττό σκοπό, αφενός μεν να δώσει φωνή και βήμα σε ευπαθείς ομάδες νέων, αφετέρου δε να ευαισθητοποιήσει όσους δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα». Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Ίων Βορρές μίλησε για τα κοινωνικά μηνύματα που στέλνει η έκθεση αυτή αλλά και για «την τεράστια προσφορά που δημιουργεί ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο».



Εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου
Μετά από τη θερμή ανταπόκριση όχι μόνο από την πλευρά των σχολείων και των φορέων που συμμετείχαν, αλλά και η πρωτοφανής προσέλευση του κόσμου που τίμησε και αγκάλιασε την προσπάθεια αυτών των παιδιών οι ιθύνοντες έχουν στα σχέδια τους και μάλιστα υπό τη μορφή δέσμευσης να καταστήσουν την καθιέρωση αυτής της εκδήλωσης σε ετήσια βάση εντάσσοντας, μάλιστα, φορείς και σχολεία από όλη την περιφέρεια.

Στο καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα εικαστικό γεγονός αφού οι συμμετέχοντες είναι παιδιά από σχολεία και ιδρύματα που συνέπραξαν δημιουργικά μαζί, δίνοντας έμφαση στις ικανότητες και τα συναισθήματα τους συνεργάστηκαν φορείς όπως το Χαμόγελο του Παιδιου, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή», το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας - Χατζηπατέρειο Κ.Α.Σ.Π., Φάρος Τυφλών, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Ηρακλείου Αττικής (ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου) αλλά και πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σχολεία από περιοχές της Αττικής.

Όλα τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν αποκλειστικά στους φορείς που συμμετέχουν.



Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού
«Εντυπωσιασμένος με την καταπληκτική δουλειά των παιδιών» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης. Ο κ. Γερουλάνος περιηγήθηκε στην έκθεση για αρκετή ώρα και συνομίλησε με τα παιδιά και τους φορείς που συμμετέχουν. Μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποια έργα τέχνης ενώ συ ντελεστές της έκθεσης και του Μουσείου του δώρισαν έργα τέχνης.

Στα εγκαίνια παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Κοινοβουλίου, η τέως πρόεδρος της Βουλής κα ʼννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Καντερές, ο πρέσβης του Λιβάνου, ο Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, η πρόξενος της Τουρκίας Beyza Untuna, οι δήμαρχοι Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης και Νέας Μάκρης Ιορδάνης Λουίζος, η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά, τα μέλη του Σ.Κ.Ε.Π, το επίτιμο μέλος του Σ.Κ.Ε.Π. Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, εκπρόσωποι όλων των φορέων που συμμετέχουν στην έκθεση καθώς και τα παιδιά-καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, παιδιά από διάφορα σχολεία, καθώς και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού, επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου.
Πηγή Πληροφοριών: www.dhmoths.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου