Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Επιστημονική Ημερίδα στον Βόλο με αντικείμενο την όραση

Με κύριο θέμα την ηλικιακή εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, μιας από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης παγκοσμίως, πραγματοποιείται η Φθινοπωρινή Συνάντηση της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κεντρικής Ελλάδος (ΟΕΚΕ), το Σάββατο στο ξενοδοχείο Ξενία του Βόλου.
Δημοσιεύτηκε: από Χριστίνα Αλεξίου



Στη σημαντική αυτή Επιστημονική Ημερίδα, η οποία αποτελεί πλέον θεσμό για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, θα παρουσιαστούν από εκλεκτούς και καταξιωμένους ομιλητές όλα τα νεότερα δεδομένα σε παθήσεις και διαγνωστικές μεθόδους του βυθού με μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι τις 2 το μεσημέρι, και χωρίζονται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει διαλέξεις, ενώ το δεύτερο μέρος αποτελείται από Στρογγυλό Τραπέζι για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κεντρικής Ελλάδος Ιωάννης Ρεμπάπης, σε ότι αφορά την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που συνεπάγεται σοβαρή απώλεια όρασης σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών. Μερικές φορές εξελίσσεται τόσο αργά ώστε οι αλλαγές στην όραση δεν είναι άμεσα αισθητές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η εξέλιξή της είναι ραγδαία. Η πάθηση διακρίνεται στην ξηρή και την υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Στην πρώτη περίπτωση, η οποία αποτελεί και το 85% των περιπτώσεων, οι φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδή καταστρέφονται, επηρεάζοντας την κεντρική όραση. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η ελαφρώς θολωμένη όραση.

Στην υγρή εκφύλιση (ποσοστό 15% των περιπτώσεων ΗΕΩ), μη φυσιολογικά αγγεία αναπτύσσονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, κάτω από την ωχρά κηλίδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, σχηματισμό ουλής και μόνιμη βλάβη. Η βλάβη εξελίσσεται ταχύτερα από ότι στην ξηρά μορφή και τείνει να οδηγήσει σε πιο σοβαρή απώλεια κεντρικής όρασης. Αν εντοπιστεί έγκαιρα, και με την κατάλληλη θεραπεία, η βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί μερικώς.

Τα συμπτώματα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας περιλαμβάνουν, μειωμένη οπτική οξύτητα, κενό ή τυφλό σημείο στην κεντρική όραση, θέαση των αντικειμένων με καμπύλες ή κυματισμούς και ξεπλυμένα και θαμπά χρώματα.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης, λαμβάνοντας μερικά απλά μέτρα προστασίας όπως τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, διακοπή του καπνίσματος, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χρήση γυαλιών ηλίου και τακτική άσκηση.



Πηγή Πληροφοριών: www.trikalanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου