Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Αποκωδικοποιώντας τον εγκέφαλο

Η R.K.I Leaders είναι μια πρωτοποριακή εταιρία επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας με βάση την Κύπρο. Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Χριστόφορος Χριστοφόρου στο InB TV, ο κύριος στόχος της R.K.I Leaders είναι η διεκπεραίωση επιστημονικής έρευνας, που οδηγεί στην απόκτηση της απαραίτητης γνώσης για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων, καθώς και η παροχή αυτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Η ερευνητική εξειδίκευση της R.K.I Leaders καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως νευρο-επιστήμη, βιο-πληροφορική, μηχανική μάθηση, αναγνώριση προτύπων, υπολογιστική όραση, επεξεργασία εικόνας, επεξεργασία σημάτων, επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και ρομποτική. Τα άτομα που καταρτίζουν την R.K.I Leaders είναι ειδικευμένοι ερευνητές, κάτοχοι διδακτορικού, και με εμπειρίες από συμμετοχές σε μεγάλα, πρωτοποριακά ερευνητικά έργα των Η.Π.Α και Ευρώπης.

Οι δραστηριότητες της R.K.I Leaders, όπως μας τους εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Χριστόφορος Χριστοφόρου, εστιάζονται γύρω από τρεις άξονες:

Ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών

Η R.K.I Leaders εστιάζεται στην ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών, βασισμένων σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, και την προώθηση τους σε πρωτοτυπείς λύσεις και εφαρμογές, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η R.K.I Leaders έχει αναπτύξει μία καινοτόμο τεχνολογία Brain Computer Interface (BCI) η οποία αποκωδικοποιεί σήματα από τoν ανθρώπινο εγκέφαλο και τα μεταφράζει σε εντολές προς λογισμικά, ρομπότ και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Δύο ενδεικτικές εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής παρουσιάστηκαν στην Κύπρο, ζωντανά, στην έκθεση τεχνολογίας «Βραδιά του ερευνητή». Στην πρώτη εφαρμογή οι χρήστες της τεχνολογίας μπόρεσαν να γράψουν λέξεις, στο ελληνικό αλφάβητο, χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους. Η εφαρμογή αυτή έχει τις δυνατότητες να προσφέρει σε παραπληγικά άτομα ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας με το περιβάλλον τους. Στη δεύτερη εφαρμογή, και πάλι ζωντανά, οι χρήστες της τεχνολογίας έλεγχαν «τηλεπαθητικά» ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ μόνο με τη σκέψη τους. Η τεχνολογία αυτή, με την ανάλογη προσαρμογή από την R.K.I Leaders, μπορεί να δόση τη δυνατότητα σε παραπληγικά άτομα να κινούν το αναπηρικό τους καροτσάκι με τη σκέψη και μόνο.

Η τεχνολογία Brain Computer Interface έχει μεγάλη εμβέλεια εφαρμογών, σε χώρους όπως, νευρο-μάρκετινγκ, πρόβλεψη επιληπτικών κρίσεων, επιτάχυνση της μάθησης και αξιολόγηση πολυμέσων. Η εταιρεία εργάζεται προς την υλοποίηση αυτών των εφαρμογών.

Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εξειδικευμένης επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας

Η R.K.I Leaders προσφέρει μία σειρά από συμβουλευτικές υπηρεσίες προς πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς, αλλά και εταιρίες καινοτομίας και τεχνολογίας. Η συμβουλεύτηκες αυτές υπηρεσίες καλύπτουν όλο το φάσμα ειδικοτήτων της R.K.I Leaders.

Οι υπηρεσίες προς πανεπιστήμια περιλαμβάνουν:

• Επεξεργασία , καθαρισμό και ανάλυση σημάτων νευρο-απεικόνισης, EEG, fMRI, MEG.
• Ανάλυση δεδομένων με μεθόδους εξόρυξης δεδομένων (data mining), αναγνώρισης προτύπων (pattern recognition), μηχανικής μάθησης (machine learning) καθώς επίσης και χρήση μοντέλων πιθανοτήτων (probabilistic models).
• Υλοποίηση λογισμικών πειράματος, και λογισμικά πιλοτικών εφαρμογών.
• Επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων βιο-πληροφορικής (bioinformatics).
• Παροχή επιστημονικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για αίτηση προνομίου εφευρέσεως (patent application).
• Πραγματοποίηση διερευνητικών συζητήσεων για επιστημονική έρευνα και ιδέες για νέα έργα.
• Επιθεώρηση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφική ανασκόπηση.
• Γενικό σχεδιασμό, υλοποίηση και εφαρμογή, πειραματικών πρωτοκόλλων και ερευνητικών μεθοδολογιών.
• Ανάπτυξη συγκριτικών μελετών μεθόδων και αλγορίθμων.
• Παράδοση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε όλους του τομείς εξειδίκευσης της R.K.I Leaders.

Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και Κυπριακά ερευνητικά προγράμματα

Διά μέσου συνεργασιών με πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς αλλά και επιχειρήσεις, η R.K.I Leaders συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά και κυπριακά ερευνητικά προγράμματα. Μέσω αυτών των προγραμμάτων η εταιρεία στοχεύει την ανάπτυξη της γνώσης και τη δημιουργία νεοφανή τεχνολογιών που θα διευρύνουν το φάσμα των υπηρεσιών της.
Πηγή Πληροφοριών: www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου