Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Τα προβλήματα όρασης ενοχοποιούνται για πρόωρο θάνατο.

Τα προβλήματα όρασης ενοχοποιούνται για πρόωρο θάνατο
Νέα Υόρκη: Η κακή όραση είναι αρκετή για να κάνει δύσκολη τη ζωή του ηλικιωμένου. Αλλά τα προβλήματα όρασης όταν δεν μπορούν να διορθωθούν, φαίνεται να σχετίζονται επίσης και με το συντομότερο προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Ophthalmology.


Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κακής όρασης και θανάτου, αλλά οι επιστήμονες θέλησαν να δουν τι μπορεί να εξηγεί αυτόν τον συσχετισμό.

Ο Δρ Μάικλ Καρπα και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Westmead Millennium του Σίδνεϊ μελέτησαν περισσότερους από 3.600 ανθρώπους που ήταν 49 ετών και άνω, στην αρχές της δεκαετίας του 1990. Μέχρι το 2007, περισσότεροι από το ένα τρίτο, δηλαδή 1.273 άτομα, είχαν αποβιώσει.

Όσοι είχαν προβλήματα όρασης που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν κατά την διάρκεια των 13 ετών που διήρκεσε η μελέτη και όσοι είχαν τα συγκεκριμένα προβλήματα και ήταν κάτω των 75 ετών είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες θανάτου.

Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κακής όρασης και θανάτου είναι φυσικά η δυσκολία στο βάδισμα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι όχι μόνο οι ηλικιωμένοι που δεν βλέπουν καλά κινδυνεύουν να πέσουν, αλλά επίσης είναι λιγότερο πιθανό να απευθυνθούν σε κάποιο γιατρό τακτικά ή να επιδιώξουν τη λήψη φαρμάκων. Επίσης μπορεί να είναι κοινωνικά απομονωμένοι και λιγότερο ικανοί να αναζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Τέλος υπάρχει και η πιθανότητα τα προβλήματα όρασης να τους εμποδίζουν να ασκούνται σωματικά, γεγονός που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από πολλές παθήσεις.

Και δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να αναφέρουμε ότι τα προβλήματα όρασης μπορεί να οφείλονται στην κακή διατροφή, η οποία με τη σειρά της προκαλεί καρδιακά προβλήματα και άλλες παθήσεις.

Πηγή Πληροφοριών: health.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου