Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Φακοί επαφής ... οθόνες!

Οι φακοί επαφής απαλλάσσουν τους ανθρώπους από τα γυαλιά ή τους επιτρέπουν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους, όμως μια νέα γενιά καινοτομικών φακών, φιλοδοξεί να πάει πολύ παραπέρα: να μετατρέψει τους φακούς σε οθόνες που θα δείχνουν μπροστά στα μάτια μας γραφικά και ψηφιακές εικόνες, οι οποίες θα μεταδίδονται ασύρματα στους φακούς-οθόνες από το κινητό τηλέφωνο ή από άλλη φορητή ηλεκτρονική συσκευή.

Αντιλαμβανόμενος ότι το μέγεθος της οθόνης του κινητού και των άλλων ψηφιακών φορητών συσκευών είναι περιοριστικό, ο ερευνητής Μπάμπακ Πάρβιτς του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον των ΗΠΑ προωθεί την ριζοσπαστική ιδέα της προβολής εικόνων στο μάτια μας μέσω φακών επαφής.

Ο πρωτοποριακός φακός, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, συλλαμβάνει τα ραδιοκύματα που εκπέμπει μια κινητή συσκευή και τροφοδοτεί μια οθόνη LED ενσωματωμένη στο φακό. Η όλη τεχνολογία βασίζεται στην χρησιμοποίηση της μικρο-ηλεκτρονικής και της νανο-ηλεκτρονικής. Στόχος του Πάρβιτς, όπως δήλωσε, είναι «να δημιουργηθούν εικόνες που ουσιαστικά θα ‘αιωρούνται’ στον αέρα σε απόσταση μισού έως ενός μέτρου μπροστά από τα μάτια του χρήστη».

Η ενσωμάτωση ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος μέσα σε ένα φακό επαφής αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση. Τα πολυμερή, από όπου αποτελείται ο φακός, δεν αντέχουν τις θερμοκρασίες ή τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην μαζικής κλίμακας μικρο-παραγωγή. Έτσι, ορισμένα εξαρτήματα, όπως το κύκλωμα ενέργειας και το LED, έπρεπε να κατασκευαστούν ξεχωριστά, να εγκλειστούν σε ένα βιοσυμβατό υλικό και στη συνέχεια να τοποθετηθούν σε σχισμές μέσα στο φακό επαφής.

Η τροφοδοσία μιας τέτοιας συσκευής με ενέργεια αποτέλεσε ένα προφανές πρόβλημα. Το ενσωματωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα απαιτεί 330 μικροβάτ, αλλά δεν χρειάζεται μπαταρία. Αντί γι’ αυτήν, μια μικροσκοπική αντένα συλλέγει την ενέργεια που ακτινοβολείται από κάποια κοντινή πηγή ραδιο-κυμάτων.

Οι ερευνητές έχουν κάνει τις πρώτες δοκιμές τοποθετώντας τους φακούς-οθόνες σε λαγούς. Στο μέλλον, οι φακοί θα μπορούν να παίρνουν ενέργεια ασύρματα από το κινητό τηλέφωνο του χρήστη, καθώς αυτό μεταδίδει τις πληροφορίες (εικόνες ή γραφικά) στους φακούς. Όταν τελειοποιηθούν, οι φακοί-οθόνες θα επιτρέπουν την προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση (περισσότερα pixel) και, παράλληλα, μέσω μιας διάταξης μικροφακών, θα εστιάζουν την προβαλλόμενη εικόνα με τέτοιο τρόπο, που θα φαίνεται να αιωρείται μπροστά στα μάτια του ανθρώπου που φορά τους φακούς επαφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που ο διαθέσιμος χώρος είναι λίγος και μέσα σε αυτόν πρέπει να χωρέσουν τόσα μικροσκοπικά ηλεκτρονικά, ο κάτοχος των φακών δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην όρασή του με τους φακούς. Όσον αφορά τα είδη εικόνων που θα μπορούν να προβάλλονται, οι πιθανότητες φαίνονται τεράστιες.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τους υπότιτλους ξένων ταινιών (ή την αυτόματη μετάφραση κατά τη διάρκεια συζήτησης με κάποιον σε μια ξένη γλώσσα), τις κατευθύνσεις προσανατολισμού σε μια άγνωστη περιοχή, την χρησιμοποίηση της οθόνης για παιγνίδια (games) ή για πιλότους κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα προσθήκης εικόνων και γραφικών «πάνω» στον πραγματικό κόσμο αναμένεται να οδηγήσει στον εμπλουτισμό της πραγματικότητας με μια εικονική πραγματικότητα.

Οι αμερικανοί ερευνητές θα παρουσιάσουν το πρωτότυπο της συσκευής στη συνδιάσκεψη «Βιοϊατρικά Κυκλώματα και Συστήματα» (BioCas 2009), στο Πεκίνο, εντός του Νοεμβρίου.


Πηγή Πληροφοριών: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου