Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Πρωτοποριακή θεραπεία αποκατάστασης της όρασης.



Πρωτοποριακή θεραπεία αποκατάστασης της όρασης
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Διεθνής ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να εφαρμόσει νέα γονιδιακή θεραπεία σε παιδιά που ήταν τυφλά εκ γενετής εξαιτίας μιας σπάνιας κληρονομικής ασθένειας. Αμερικανοί και ευρωπαίοι επιστήμονες εισήγαγαν DΝΑ στα μάτια τεσσάρων τυφλών παιδιών τα οποία ήταν φορείς της σπάνιας κληρονομικής νόσου, που είναι γνωστή ως «συγγενής αμαύρωση του Λέμπερ». Μετά την επέμβαση τα παιδιά ανέκτησαν την όρασή τους, σε βαθμό που μπορούν να περπατούν πλέον χωρίς βοήθεια.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης καταγράφεται ως μια από τις πιο επιτυχημένες περιπτώσεις γονιδιακής θεραπείας στην ιατρική ως τώρα. Οσοι πάσχουν από τη νόσο, αρχίζουν να χάνουν την όρασή τους αμέσως μετά τη γέννησή τους και είναι τελείως τυφλοί ως τα 40 τους χρόνια. Αρκετά από τα παιδιά που γεννιούνται με την ασθένεια παρουσιάζουν μετάλλαξη σε ένα γονίδιο (RΡΕ65), το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες βοηθάει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς φακού να παράγουν τη ροδοψίνη, μια ουσία αναγκαία για την απορρόφηση του φωτός. Στους συγκεκριμένους ασθενείς, λόγω έλλειψης της ουσίας τα κύτταρα φωτοϋποδοχείς σταδιακά πεθαίνουν.

Σε πειραματόζωα έχουν ήδη γίνει ανάλογες γονιδιακές θεραπείες για άλλες οκτώ παθήσεις της όρασης, με πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα, και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές και σε ανθρώπους.
Πηγή Πληροφοριών: www.tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου