Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Παπανικολάου: Ουραγός η Ελλάδα στην προστασία ανηλίκων από το αλκοόλ

Σε έξαρση το φαινόμενο του αλκοολισμού σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Μετά τη θέσπιση κατώτατου επιτρεπτού ορίου ηλικίας για την πώληση και το σερβίρισμα αλκοολούχων ποτών στη Μάλτα (2009), στην Γαλλία (2009) και στο Βέλγιο (2010), η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν πλέον τις μόνες χώρες στην Ε.Ε. όπου δεν έχει θεσπιστεί ένα σαφές όριο ηλικίας για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Παπανικολάου σχετικά με το φαινόμενο έξαρσης του αλκοολισμού που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ καταδεικνύεται ότι η οικονομική κρίση, το αυξανόμενο άγχος και η ανασφάλεια αποδεικνύονται βασικές αιτίες της έξαρσης του φαινομένου στην Ευρώπη.

Μάλιστα, το αλκοόλ καταλαμβάνει την όγδοη θέση στον κατάλογο με τις δέκα κορυφαίες αιτίες θανάτου, καθώς σκοτώνει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως όταν το κάπνισμα σκοτώνει 1,5 εκατομμύριο. Η κατανάλωση ποτού συμβάλει και στην αυξημένη πίεση που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής οινοπνευματοδών ποτών παγκοσμίως και στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου η Επιτροπή έθεσε σε λειτουργία μια online πηγή για να προωθήσει τις ορθές πρακτικές σχετικά με τους νέους και το οινόπνευμα.

Ο στόχος αυτής της πηγής είναι να λαμβάνει πληροφορίες για σχέδια σχετικά με την πρόληψη της κατανάλωσης οινοπνεύματος από ανηλίκους, να ενημερώνει και να προστατεύει τους νέους για θέματα σχετικά με το οινόπνευμα, και να ενθαρρύνει υπεύθυνες πρακτικές μεταξύ των πωλητών και των σερβιτόρων οινοπνευματωδών ποτών, κυρίως όσον αφορά τις απαιτήσεις κατώτατου ορίου ηλικίας.

Στη παρατήρηση του κ. Παπανικολάου για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της ΕΕ και στο κατά πόσον αυτές συνέβαλαν στην έξαρση του αλκοολισμού, υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί αν τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ αποφέρουν αποτελέσματα -σε συνδυασμό με τις ενέργειες που αναλαμβάνουν με δική τους πρωτοβουλία τα ενδιαφερόμενα μέρη-, ή αν ο συνδυασμός αυτός πρέπει να αναθεωρηθεί.

Πηγή : www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου