Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Αφιλόξενες στα άτομα με αναπηρία οι τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες αρνούνται να εφαρμόσουν το προβλεπόμενο από το νόμο (3731/08) μειωμένο ωράριο για τους υπαλλήλους που ζουν υπό συνθήκη αναπηρίας. Σε κάμποσες περιπτώσεις η τραπεζική “άρνηση” έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των αναπήρων υπαλλήλων τους.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση τέθηκε υπόψιν του προεδρείου της ΟΤΟΕ, σε προ ημερών συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) αποτελούμενη από τον πρόεδρο Αθ. Βίγλα και το μέλος του ΔΣ του συλλόγου Σοφ. Αλέπη. Αφορά υπάλληλο με κινητική αναπηρία τραπεζικού καταστήματος της Αθήνας που ελέω εξαντλητικού ωραρίου κατέληξε να υπερβεί τα όρια της εξάντλησης και να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση. Οπως με εμφανή πικρία δηλώνει ο Σ. Αλέπης (τραπεζουπάλληλος και ο ίδιος) “ είναι κάτι παραπάνω από θλιβερό να κινδυνεύουν ζωές για μια χούφτα παραπάνω ευρώ”.

Ειπώθησαν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στην συνάντηση ΟΤΟΕ και ΠΑΣΠΑ , σημαντικότερα των οποίων ήταν τα σχετικά με το “απροσπέλαστον” των τραπεζικών καταστημάτων για τους ΑμεΑ και ιδιαίτερα τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Σύμφωνα με ενδεικτική έρευνα του ΠΑΣΠΑ, λοιπόν, η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών δεν διαθέτουν θέσεις στάθμευσης και στοιχειωδώς καλοφτιαγμένες ράμπες εισόδου, ενώ για την συντριπτική πλειοψηφία το ...είδος “προσβάσιμη τουαλέτα” παντελώς αγνοείται! Αν στα της έρευνας προσθέσουμε τα σχετικά με τις νέες επιβληθείσες προδιαγραφές ασφαλείας των εισόδων (περιστρεφόμενες θύρες, στενά ανοίγματα) , το συμπέρασμα προκύπτει αυτόματα: Οι τράπεζες είναι χώροι προκλητικά αφιλόξενοι για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Το αισιόδοξο μήνυμα από την συνάντηση, ήταν η ρητή δέσμευση του οργανωμένου φορέα των τραπεζουπαλλήλων ότι θα “πάρει στους ώμους του” τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου φορέα των παραπληγικών. Τόσο σε ότι αφορά την άσκηση του δικαιώματος στο μειωμένο ωράριο των κινητικά αναπήρων υπαλλήλων, όσο και σχετικά με την δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας στα τραπεζικά καταστήματα. Οπως οι της ΟΤΟΕ διαβεβαίωσαν θα δραστηριοποιηθούν αναλαμβάνοντας στοχευμένες πρωτοβουλίες, όχι κάποια στιγμή στο αόριστο μέλλον αλλά συντομότατα. Εντός των προσεχών ημερών.

Πηγή :www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου