Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Eίκοσι χρόνια laser

Δύο δεκαετίες αφού ο Έλληνας Οφθαλμίατρος Ιωάννης Παλλήκαρης πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής δημιουργώντας κρημνό κερατοειδούς με μίσχο, οφθαλμίατροι και ειδικοί της όρασης από όλο τον κόσμο προσκαλούνται να επιστρέψουν στο λίκνο του laser διαθλαστικής χειρουργικής για να βοηθήσουν να εορταστεί η 20ή επέτειος αυτού του γεγονότος-ορόσημου στη σύγχρονη Οφθαλμολογία.


Το 10ο Aegean Cornea θα γίνει στις 9-11 Ιουλίου 2010 στο όμορφο νησί της Κρήτης, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με πλούσια ιστορία που εκτείνεται πίσω στο Μινωικό πολιτισμό.

«Θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία και αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να προσκαλέσω τους συναδέλφους μου σε αυτόν τον εορτασμό της 20ής επετείου του LASIK στον τόπο γέννησής του, την Κρήτη και την ίδια στιγμή να γιορτάσουμε τα δέκατα γεννέθλια του Aegean Cornea» είπε ο κ. Παλλήκαρης στους Eurotimes.

O Καθ. Παλλήκαρης που θεωρείται ευρέως ως ο «πατέρας» του σύγχρονου LASIK, πρόσθεσε ότι η απόφαση της ESCRS να ανακηρύξει επισήμως το 2010 σε Ευρωπαϊκό Έτος LASIK είναι μια σημαντική αναγνώριση της σπουδαιότητας του LASIK στην ιστορία της Οφθαλμολογίας.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που η ESCRS ανακήρυξε το 2010 σε Ευρωπαϊκό Έτος LASIK. Αυτό είναι κάτι που υποστήριζα εδώ και αρκετό καιρό και υποστηρίζω πλήρως αυτήν την πρωτοβουλία να εορταστεί ένα γεγονός που ήταν αρχικά μια σημαντική Ευρωπαϊκή ανακάλυψη», είπε ο κ. Παλλήκαρης.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης, που είναι ο πρώτος χειρούργος που χρησιμοποίησε την τεχνική του κρημνού με μίσχο το 1990, είπε ότι το 2010 είναι μια ιδιαίτερα κατάλληλη χρονική στιγμή για να σταθούμε σε αυτό το σημαντικό γεγονός.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να εορτάσουμε το 2010. Θα είναι το 10ο Aegean Cornea και η 20ή επέτειος από την ίδρυση του Βαρδινογιάννειου Εργαστηρίου Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής του Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ). Τα γεγονότα αυτά συμπίπτουν και με την 20ή επέτειο από την πρώτη επέμβαση LASIK σε παγκόσμιο επίπεδο που πραγματοποιήθηκε εδώ, στην Κρήτη. Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για τους οφθαλμίατρους και τους ερευνητές να μελετήσουν προσεκτικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του LASIK και τις εξελίξεις της χειρουργικής του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού γενικά. Νομίζω πως θα πρέπει να δούμε το Έτος LASIK σαν μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να γιορτάσουμε αυτό που ήταν αρχικά μια Ευρωπαϊκή καινοτομία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ESCRS θα παίξει ενεργό ρόλο στη διαφήμιση του γεγονότος και στην ευρύτερη γνωστοποίηση αυτού του επιτεύγματος», είπε.

Από την έναρξή του, το Aegean Cornea, που γίνεται κάθε δύο χρόνια, έχει καθιερωθεί ως ένα μικρού μεγέθους αλλά μεγάλου κύρους σημείο στο οφθαλμολογικό ημερολόγιο. Τα μέλη της οργανωτικής του επιτροπής, οι Πέρρυ Μπάιντερ, Μαργκερίτ Μακντόναλντ και ο Καθ. Παλλήκαρης είναι γνωστοί ειδικοί στο αντικείμενο του κερατοειδούς που έχουν δουλέψει σκληρά μέσα στα χρόνια για να καταρτίσουν ένα ανταγωνιστικό επιστημονικό και κοινωνικό πρόγραμμα.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε αυξήσει το κύρος και την ποιότητα του συνεδρίου» εξηγεί ο κ. Παλλήκαρης. «Μέρος αυτής της εξέλιξης προέκυψε από τη δοργάνωση του δημοφιλούς Θερινού Σχολείου στην Οπτική και Όραση, ακριβώς πριν το κύριο συνέδριο. Η βασική ιδέα ήταν να έχουμε επιστήμονες, διδακτορικούς φοιτητές και ειδικευόμενους οφθαλμιάτρους που θα παρακολουθήσουν μαθήματα και μετά είτε το Cornea είτε το Retina meeting, ανάλογα με το ποιο διεξαγόταν κάθε χρονιά.
Υπό την καθοδήγηση της οργανωτικής επιτροπής οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις του φετινού Aegean Cornea θα εστιαστούν στις πρόσφατες κλινικές και τεχνικές εξελίξεις στα θέματα του κερατοειδούς και της διαθλαστικής χειρουργικής. Θα γίνουν οκτάλεπτες παρουσιάσεις τις οποίες θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση καλύπτοντας θέματα όπως η ποιότητα όρασης μετά από διαθλαστική χειρουργική, τεχνικές διαθλαστικής χειρουργικής χωρίς τη χρήση laser, επιφανειακές φωτοεκτομές, βιομηχανική του κερατοειδούς, εξελίξεις του LASIK, πρεσβυωπία και εξωτερικές παθήσεις του κερατοειδούς. Θα υπάρξουν επίσης ειδικές συνεδρίες για τις διαμάχες στη διαθλαστική χειρουργική, που θα εστιάζουν σε θέματα όπως οι μηχανικοί μικροκερατόμοι vs τα femtosecond lasers, Epi-LASIK και επιφανειακές εκτομές και η χρήση της Μιτομικίνης C».

Επίσης, ο κ. Παλλήκαρης τόνισε ότι όλες οι κύριες οφθαλμολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ένωσης Ασίας-Ειρηνικού για τον Καταρράκτη και τη Διαθλαστική Χειρουργική (APACRS), την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Όραση και την Έρευνα του Οφθαλμού, την Ινδική Ακαδημία για τις Εξελίξεις στην Οφθαλμολογία, τη Διεθνή Εταιρεία Διαθλαστικής Χειρουργικής (ISRS), το Συμβούλιο Οφθαλμολογίας της Μέσης Ανατολής (MEACO) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS) έχουν προσκληθεί να διοργανώσουν συμπόσια κατά τη διάρκεια του meeting.

«Οι μικρότερες λεπτομέρειες χρειάζεται ακόμα να δουλευτούν, αλλά τα θεματικά συμπόσια θα κυριαρχούν. Μία πιθανή προσέγγιση θα ήταν κάποια συμπόσια να καλύπτουν τις διάφορες χρονικές περιόδους πριν και μετά την εξέλιξη του LASIK. Έτσι θα είχαμε ένα συμπόσιο για την προ-LASIK εποχή, μετά ένα άλλο συμπόσιο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας του LASIK αυτή καθ’ αυτή και άλλα συμπόσια για την εξέλιξη της τεχνολογίας μέχρι σήμερα. Αυτός θα ήταν ένας καλός τρόπος να τοποθετήσουμε το LASIK σε κάποιου είδους συνολικό πλαίσιο της ιστορίας της Οφθαλμολογίας», είπε.
Το γεγονός ότι το meeting θα γίνει σε έναν από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο είναι ένα ακόμα κίνητρο για τους σύνεδρους να έρθουν στην Κρήτη, πιστεύει ο Καθ. Παλλήκαρης.

Περισσότερες πληροφορίες για το Aegean Cornea meeting μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.aegeancornea.gr

Πηγή Πληροφοριών: www.goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου