Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ψηφιοποίηση ομιλούντων βιβλίων

Πάνω από 1.200 τίτλοι ομιλούντων βιβλίων από τα 3.500 που έχει στη βιβλιοθήκη του ο «Φάρος Τυφλών» έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ η διαδικασία προχωράει με γοργούς ρυθμούς.

Τα «ομιλούντα βιβλία» είναι βιβλία που έχουν διαβαστεί και ηχογραφηθεί από επαγγελματίες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από άτομα με μειωμένη όραση και γενικότερα από ανθρώπους που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να διαβάσουν ένα κανονικό βιβλίο. Η εγγραφή των βιβλίων ξεκίνησε από το 1976, πρώτα σε μπομπίνες και μετά σε κασέτες. Αρχικά οι εγγραφές έγιναν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς άτομα με προβλήματα όρασης που φοιτούσαν σε πανεπιστήμια έπρεπε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εγχειρίδια. Αμέσως όμως, όταν φάνηκε η χρηστικότητα του εργαλείου, το πρόγραμμα διευρύνθηκε και για τα λογοτεχνικά βιβλία. «Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα με 13 φοιτητές και το επόμενο έτος αυτός ο αριθμός δεκαπλασιάστηκε. Σήμερα, μαζί με την αντίστοιχη βιβλιοθήκη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, καλύπτουμε τις ανάγκες όλης της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ έχουμε τουλάχιστον 500 μόνιμους αναγνώστες», περιγράφει στην «Κ» η προϊσταμένη του Τμήματος Ηχογραφήσεων του «Φάρου Τυφλών» Αθηνά Τσάση.

Η ψηφιοποίηση του τεράστιου αρχείου που έχει συγκεντρώσει 34 χρόνια η βιβλιοθήκη του Σωματείου θεωρείται σπουδαίο βήμα τόσο για τη διάσωση ηχογραφήσεων που έγιναν με αρκετό κόπο για τρεις δεκαετίες όσο και για την πρακτικότητα της χρήσης τους. «Τα αρχεία ψηφιοποιούνται μέσω ειδικού προγράμματος. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να αντιγράφονται σε αρχεία MP3 και να αναπαράγονται από τις σύγχρονες συσκευές ήχου. Ετσι, τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να «φορτώσουν» τα βιβλία απευθείας στο MP3 Player τους ή να τα γράψουν σε CD. Κάποιοι μάλιστα τα ακούν μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα», αναφέρει η κ. Τσάση. Χωρίς αυτά τα βιβλία πολλοί από αυτούς θα είχαν στερηθεί όμορφες στιγμές, αυτονόητες για όλους τους υπόλοιπους. Περισσότερες πληροφορίες στο www. fte. org. gr.
Κωστας Ονισενκο
Πηγή Πληροφοριών: news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου