Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Παρέχουν δωρεάν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά

Ακούει στο όνομα Mέη και είναι ο φύλακας-άγγελος για την κάτοχό της! Πρόκειται για ένα αξιολάτρευτο λαμπραντόρ, που εκπαιδεύτηκε πρόσφατα από τη Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών Τυφλών «Λάρα» της Αρήτης.

Στη Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών Τυφλών «Λάρα» εκπαιδεύτηκε η Mέη, ένα αξιολάτρευτο λαμπραντόρ, που αποτελεί φύλακα - άγγελο για την κάτοχό της
Αργό της Σχολής είναι να παρέχει δωρεάν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, προκειμένου να τους οδηγούν παντού με ασφάλεια. Πριν από λίγες ημέρες η Mέη πέρασε με επιτυχία τον τελικό έλεγχο της αξιολόγησής της στη διεθνώς αναγνωρισμένη Σχολή Σκύλων οδηγών VBM στην Ελβετία.

«Στο εξωτερικό οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών έχουν μεγάλη παράδοση αρκετά χρόνια τώρα και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν 25.000 τυφλοί», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η εκπαιδεύτρια Φωνητικότητας και Προσανατολισμού με Σκύλο-Οδηγό, κ. Λεία Σταβοράβδη από το Ηράκλειο.

«O σκύλος-οδηγός βοηθάει πάρα πολύ ένα άτομο με τύφλωση, εντοπίζει στοιχεία που δεν εντοπίζονται με το λευκό μπαστούνι. Οφείλω να τονίσω ότι και ο τυφλός χειριστής πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος για να δουλέψει με έναν σκύλο-οδηγό. Δεν είναι GPS να εισαγάγεις μια διεύθυνση και να σε πάει αυτόματα.

O τυφλός χειριστής πρέπει να ξέρει βήμα βήμα πού πρέπει να πάει, πρέπει να κατευθύνει τον σκύλο του, πρέπει να καταλάβει αν ο σκύλος πάρει μία άλλη κατεύθυνση», ανέφερε η κάτοχος της Mέης, κ. Ιωάννα-Αριά Γκέρτσου.

H Σχολή σκύλων-οδηγών «Λάρα» διοργανώνει ημερίδες και επιδείξεις, με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με τα πανέμορφα τετράποδα, αξιολογεί ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, καταστήματα, επιχειρήσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου η πρόσβαση του ζεύγους «τυφλού χρήστη/σκύλου οδηγού» να είναι εφικτή.

Εκπαιδεύει άτομα με ολική ή μερική τύφλωση στην κινητικότητα και στον προσανατολισμό με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και τη χρήση σκύλου οδηγού, ενώ παρέχει ηθική, ψυχική και πρακτική στήριξη των ζευγών τυφλών χρηστών/σκύλων οδηγών.

H λειτουργία της στηρίζεται σε χορηγίες και δωρεές και πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.laraguidedogs.gr και στο Facebook στη σελίδα Lara Guide Dog School.

Eυαγγελία Kαρεκλάκη
Πηγή Πληροφοριών: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου