Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Όταν οι πολλοί θέλουν ....

Μιά δικαίωση με ουσιαστικό περιεχόμενο. Οταν προ μερικών εβδομάδων η δουλειά της με απώλεια όρασης δημοσιογράφου Σόνιας Περλέγκα έμοιαζε να κρέμεται-κυριολεκτικά- από μία κλωστή, όλοι οι συνάδελφοί της στο δημοτικό ραδιοσταθμό “Επικοινωνία” του Ηρακλείου Αττικής έγιναν “μία γροθιά” στο πλευρό της.

Ανυποχώρητα, απείλησαν ακόμα και με στάση εργασίας αν το πρόβλημα δεν διευθετείτο και η κυρία Περλέγκα έχανε τη δουλειά της. Το μέτωπο υπέρ της Σόνιας εντέλει δικαιώθηκε, αποδεικνύοντας ότι όταν οι πολλοί πραγματικά θέλουν τότε και μπορούν.
Το δικαίωμα στην απασχόληση της νεαρής με πρόβλημα όρασης δημοσιογράφου, ικανοποιείτο στα πλαίσια προγράμματος του ΟΑΕΔ 3+1 χρόνων, το οποίον έβαινε στη λήξη του με το πέρας του 2009. Η Σ. Περλέγκα ήταν κάτι παραπάνω από αποδοτική στην εργασία της, η εκπομπή που επιμελείτο και εστίαζε σε θέματα πολιτών με αναπηρία είχε γίνει κομμάτι αναπόσπαστο της ταυτότητας του δημοτικού ραδιοσταθμού. Αυτός ήταν ο λόγος της καθολικής των συναδέλφων στήριξης και όχι η αναπηρία που βίωνε. Διότι η Σόνια αξίωνε και επετύγχανε μέσω της δουλειάς της την επί ίσοις όροις αντιμετώπιση, στο ελάχιστο δεν την ενδιέφερε η “ειδική” του επαγγελματικού της περίγυρου αντιμετώπιση. Υπό την παραπάνω έννοια η επαγγελματική δικαίωση της Σόνιας έχει ουσία και βαθύτατο περιεχόμενο.

Δύο λόγια για το ιστορικό της δικαίωσης: Αφού είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός των συναδέλφων της και λίγο μετά την δημοσιοποίηση του θέματος απ’ την σελίδα “Επί ίσοις όροις”, τόσο το δημοτικό συμβούλιο όσο και ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος τάχθησαν με απόφασή τους υπέρ της συνέχισης της εργασίας της Σόνιας με σύμβαση αορίστου χρόνου. Δυστυχώς, όμως, όλες οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΣΔΑ ανασταλεί, το οποίον καθιστά την υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου αδύνατη. Ουδέν πρόβλημα άλυτο όταν υπάρχει αληθινή βούληση διευθέτησής του, γι’ αυτό και την αμέσως επομένη της διαπίστωσής του ο πρόεδρος του ραδιοσταθμού και τα μέλη του Δ.Σ. προχώρησαν στην προσωρινή λύση συνέχισης του προγράμματος 3+1 χρόνων του ΟΑΕΔ και διατήρησης της θέσεως εργασίας της Σόνιας Περλέγκα. Μέχρις ότου αρθεί η επιβληθείσατου ΥΠΕΣΔΑ αναστολή και η σύμβαση της νεαρής αξιολογότατης δημοσιογράφου μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.

Ολα τα παραπάνω εμπεριέχουν ένα σοβαρό μήνυμα που περιεκτικά αποδίδουμε: Η υπαγωγή των ανθρώπων με αναπηρία στο “προστατευτικό” καθεστώς εύρεσης εργασίας δεν αποτελεί προνόμιο αλλά αναφαίρετο δικαίωμα . Περιπτώσεις όπως της Σ. Περλέγκα που αξιοποιώντας το δικαίωμα επιτυγχάνουν συνακόλουθα την επαγγελματική καταξίωση και την αναγνώριση των συναδέλφων, αποδεικνύουν ότι η κοινωνία μας έχει την πρώτη ύλη της ωριμότητας όταν και εάν οι συνθήκες δεν την αποπροσανατολίζουν...
Πηγή Πληροφοριών: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου